Sýrske vedenie chce najprv poraziť terorizmus, potom sa zaoberať urovnaním krízy

NETKY.SK • 27 Október 2015, 13:49 • 2 min
Sýrske vedenie chce najprv poraziť terorizmus, potom sa zaoberať urovnaním krízy

BEJRÚT - Damask uvíta akékoľvek politické riešenie krízy v Sýrii, odobrené sýrskym ľudom, ktoré by zachovalo jednotu krajiny, jej územnú celistvosť a zabránilo krviprelievaniu.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení sýrskeho vedenia, ktoré súčasne upozornilo, že kým nebude porazený terorizmus, žiadna takáto iniciatíva sa neuskutoční.

Toto vyhlásenie prezidentskej kancelárie dopĺňa výrok sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý v nedeľu v Damasku pred členmi ruskej parlamentnej delegácie uviedol, že je pripravený opäť kandidovať na post hlavy štátu, ak s tým budú súhlasiť obyvatelia krajiny. Podľa agentúry Reuters Asad súhlasil aj s predčasnými parlamentnými voľbami. Dnešné vyhlásenie však neobsahuje Asadov postoj k myšlienke vypísať voľby.

 

Zdôrazňuje sa v ňom však, že žiadna iniciatíva či myšlienka sa nebude realizovať a jej úspech nebude zaručený, kým nebude eliminovaný terorizmus a v celej krajine sa neobnoví bezpečnosť a stabilita.

 

Asad v nedeľu v rozhovore s ruskými poslancami vyjadril presvedčenie, že víťazstvo nad terorizmom v Sýrii povedie k politickému riešeniu krízy v krajine, "o ktoré sa snažíme v Sýrii i v Rusku" v záujme sýrskeho ľudu, zachovania suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Sýrie.

 

Asad prízvukoval, že podpora Sýrie zo strany Ruska vrátane podpory v boji proti terorizmu v podobe náletov ruských lietadiel je novou stránkou v dejinách, pretože "víťazstvo nad terorizmom zachráni nielen Sýriu, ale všetky štáty".

 

Agentúra Reuters pripomenula, že posledné prezidentské voľby sa v Sýrii konali vlani v júni a Asad ich vyhral s veľkou prevahou. Opozícia hlasovanie označila za podvod, keďže väčšina územia krajiny bola zachvátená vojnou a milióny Sýrčanov boli nútené opustiť svoje domovy.

Predpokladá sa, že Asad má v súčasnosti pod kontrolou približne štvrtinu územia Sýrie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies