Sýrske lietadlá majú rozkaz prinútiť pristáť všetky turecké lietadlá

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:32 • 2 min
Sýrske lietadlá majú rozkaz prinútiť pristáť všetky turecké lietadlá

Sýrske lietadlá majú rozkaz prinútiť pristáť všetky turecké lietadlá - Politika Rozkaz velenia sýrskej armády je odpoveďou na vynútené pristátie sýrskeho lietadla v Turecku. Velenie sýrskych vzdušných síl vydalo posádkam vojenských lietadiel rozkaz, aby p

slovakia

left justify in out

img

Rozkaz velenia sýrskej armády je odpoveďou na vynútené pristátie sýrskeho lietadla v Turecku.

Velenie sýrskych vzdušných síl vydalo posádkam vojenských lietadiel rozkaz, aby prinútili pristáť všetky turecké lietadlá, ktoré sa ocitnú v sýrskom vzdušnom priestore. Informovala o tom dnes ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na libanonský denník ad-Dijár.

Rozkaz velenia sýrskej armády je odpoveďou na vynútené pristátie sýrskeho lietadla v Turecku.

Turecko, ako sa píše v libanonskom denníku, zakázalo svojim lietadlám lietať za hranicu so Sýriou.

Incident má dohru aj na diplomatickej pôde: Moskva dnes obvinila Ankaru z ohrozenia životov a bezpečnosti ruských občanov, ktorí boli na palube Airbusu A-320. Turecká strana vynútené pristátie na letisku v Ankare zdôvodnila spravodajskými informáciami, že lietadlo preváža vojenský materiál, čo Rusko poprelo.

Pred tým, ako sýrske lietadlo dostalo povolenie na odlet z Turecka, bola skonfiškovaná časť nákladu. Bližšie podrobnosti o tom však nie sú známe. Ako informovala agentúra Interfax, podľa ruského konzulárneho úradu v Ankare zhabané kontajnery nie sú ruského pôvodu. 

Hovorca ruskej monopolnej zbrojárskej firmy Rosoboronexport Viačeslav Davidenko odmietol špekulácie, že by na palube civilného lietadla mohla byť dodávka vojenskej techniky, a zdôraznil, že firma sa pri dodávkach zbraní vždy dôsledne riadi medzinárodnými normami. "Dodať zbrane civilným lietadlom je porušením všetkých pravidiel o exporte vojenskej techniky," dodal.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Ankaru o vysvetlenie incidentu s lietadlom, ako aj faktu, že ruským diplomatom neumožnili stretnúť sa s ruskými občanmi a poskytnúť im pomoc. Turecký rezort diplomacie však tvrdí, že oficiálnu žiadosť o vysvetlenie z Moskvy zatiaľ nedostal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies