Sýrske chemické zbrane vyvezú do mesiaca

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 10:00 • 2 min
Sýrske chemické zbrane vyvezú do mesiaca

MOSKVA - Sýrske chemické zbrane budú vyvezené do polovice apríla. Tvrdí to vo svojom piatkovom stanovisku ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa rezortu diplomacie preto nie je potrebné ďalšie prispôsobovanie časového plánu na likvidáciu nebezpečného arzenálu.

slovakia

left justify in out

Podľa Rusov bude v prípade bezproblémového priebehu odvoz zbraní zo Sýrie ukončený do mesiaca. Sýria mala pôvodne všetky deklarované zložky chemických zbraní vyviezť zo svojho územia do 5. februára. Moskva zároveň uviedla, že Damask podľa nového plánu zničí 12 zariadení, kde sa nebezpečné látky produkovali, do konca marca, píše portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

 

Na základe v septembri prijatej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN má Sýria čas na zničenie svojich chemických zbraní do konca júna 2014. Ich množstvo sa odhaduje na viac ako tisíc ton. Zbrane odvážajú lode Nórska a Dánska. Následne ich v talianskych prístavoch prekladajú na lode USA, ktoré ich na špeciálne upravenom plavidle likvidujú vo vodách Atlantického oceánu. Takýto plán bol na podnet Rusov prijatý pod hrozbou amerického útoku na Sýriu, ktorej režim USA obvinili z augustového použitia chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies