Sýrske Aleppo prišlo o posledného klauna, deti vo vojne už nemá kto zabávať

NETKY.SK • 1 December 2016, 14:37 • 2 min
Sýrske Aleppo prišlo o posledného klauna, deti vo vojne už nemá kto zabávať

BEJRÚT - Klaun, ktorý svojimi zábavnými kúskami rozosmieval ťažko skúšané deti v severosýrskom Aleppe, zahynul tento týždeň pri jednom z náletov na toto mesto. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mladý, 24-ročný Sýrčan Anas Baša, označovaný za "posledného klauna v Aleppe", viedol mestské stredisko nazývané Priestor pre nádej. Zahynul 29. novembra, keď ho zasiahla zrejme ruská raketová strela vypálená na povstalcami ovládanú štvrť Mašchad vo východnej časti Aleppa.

 

Priestor pre nádej bol určený na pomoc a podporu detí z 12 škôl zo štvrtí na východe Aleppa. Anas s ďalšími dobrovoľníkmi v ňom pracovali s viac ako 365 deťmi, medzi ktorými bolo aj mnoho úplných alebo polovičných sirôt. Väčšina detí si vo svojom živote pamätala len Aleppo v čase vojny, keďže ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od roku 2011.

 

Detské centrum Priestor pre nádej dočasne prerušilo svoje aktivity v Aleppe, ale časť dobrovoľníkov sa k práci s deťmi chce neskôr vrátiť. "Všetci sme vyčerpaní, ale musíme v sebe nájsť silu, aby sme mohli deťom poskytnúť psychologickú pomoc a pokračovať v práci," uviedli podľa AP.

 

Hold Anasovi Bašovi vzdalo na svojej facebookovej stránke aj združenie Detí Sýrie. "Bol to dobrý klaun. S ním sa deti smiali aj zabávali," píše sa vo vyhlásení.

 

Smrť Anasa Bašu znova pripomína obavu zo "zostupu do pekiel", o ktorom pred niekoľkými dňami v súvislosti s východným Aleppom hovoril aj koordinátor OSN pre humanitárne operácie Stephen O'Brien, keď nástojčivo žiadal všetkých, ktorí môžu mať vplyv na vývoj udalostí, aby ho využili a umožnili tak lepšiu ochranu civilistov i prístup do obliehanej časti mesta, a to skôr, než "sa zmení na obrovský cintorín".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies