Sýrske a libanonské deti majú pitnú vodu aj vďaka slovenskej pomoci

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 13:57 • 2 min
Sýrske a libanonské deti majú pitnú vodu aj vďaka slovenskej pomoci

TRIPOLIS – Takmer päťtisíc školákov a ich učiteľov na severe Libanonu má pitnú vodu aj vďaka pomoci Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec SR v Libanone Ľubomír Macko odovzdal v pondelok do užívania spoločný projekt SlovakAid a miestnej pobočky Rotary klubu na filtráciu pitnej vody v piatich verejných školách v okolí druhého najväčšieho libanonského meste Tripolis (po arabsky: Trablus). Libanon dlhodobo trpí ťažkosťami s nedostatkom zdravotne nezávadnej vody vzhľadom na jej znečistenie a nekvalitné rozvody. Dodatočnú záťaž pre vodovodnú sieť predstavuje aj prítomnosť viac ako milióna sýrskych utečencov v krajine.

 

„Naša účasť na tomto projekte je jasným signálom, že nám záleží na Libanone a snažíme sa pomôcť jeho obyvateľom pri prekonávaní ich každodenných starostí, medzi ktoré patrí aj prístup k nezávadnej vode,“ povedal na formálnom uvedení výsledkov projektu veľvyslanec Ľ. Macko. „Naša podpora pre tento projekt je zároveň výrazom solidarity Slovenska v kontexte regionálnej krízy a nášho odhodlania pomáhať v rámci nej tým najzraniteľnejším, teda deťom zo sociálne najslabších komunít,“ spresnil veľvyslanec Macko.

 

Projekt filtračných zariadení na pitnú vodu vo verejných školách realizuje libanonský Rotary klub po celej krajine. Slovenské veľvyslanectvo sa do projektu zapojilo mikrograntom v rámci rozvojovej pomoci SlovakAid a podporilo inštaláciu filtrov a rozvodov pitnej vody v komunitách Miniyeh, Ayoun al Samak a Baddawi v okolí severolibanonského mesta Tripolis, ktoré patria medzi sociálne najodkázanejšie v krajine. Vo viacerých lokalitách zapojených do tohto projektu teraz deti nielen konzumujú pitnú vodu v škole, ale nosia si ju aj domov pre svoje rodiny.

 

Väčšina škôl zapojených do projektu je navyše vyťažená dvojzmennou prevádzkou vzhľadom na to, že v popoludňajšej zmene zabezpečujú vzdelávanie detí sýrskych utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies