Sýrska vládna armáda za podpory ruských lietadiel začala veľký útok na sídla teroristov

NETKY.SK • 8 Október 2015, 10:08 • 2 min
Sýrska vládna armáda za podpory ruských lietadiel začala veľký útok na sídla teroristov

BEJRÚT - Pozemné jednotky sýrskej vládnej armády a lojálne povstalecké oddiely podporované ruskými lietadlami spustili dnes útok proti povstalcom na strategicky dôležitej planine Sahl al-Gháb pri meste Homs v západnej časti Sýrie.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), sídliace v Británii, ktoré prostredníctvom svojich informátorov v Sýrii monitoruje tamojší konflikt. Sýrska štátna televízia medzičasom uviedla, že náčelník generálneho štábu sýrskej armády Alí Abdalláh Ajúb dnes oznámil začiatok "veľkého útoku", ktorého cieľom je "oslobodiť oblasti a mestá, ktoré trpeli terorizmom".

 

Cieľom dnes začatého útoku je obsadenie planiny a zničenie základní povstalcov. SOHR spresnilo, že pozemnej operácii sýrskej armády predchádzalo bombardovanie pozícií povstalcov ruskými lietadlami. Povstalci v tejto oblasti zaznamenali postup v auguste, čím ohrozili prístup vládnych síl k pobrežným oblastiam na západe Sýrie, ktoré sú pod Asadovou kontrolou a sú pre vládu životne dôležité.

Agentúra RIA Novosti okrem toho informovala, že sýrska armáda prešla v stredu do útoku aj na severe provincie Hamá - pri jej hraniciach s provinciou Idlib -, pričom jej predchádzalo najintenzívnejšie delostrelecké ostreľovanie od začiatku vojny v Sýrii. Niekoľko dní predtým ruské lietadlá podnikli tzv. presné nálety na pozície Islamského štátu (IS) v tejto oblasti, pričom zničili výcvikové tábory, sklady zbraní a munície, veliteľské posty a inú infraštruktúru.

 

Rusko, ktoré je hlavným Asadovým spojencom, podniká už týždeň vzdušné útoky v Sýrii, pričom Moskva tvrdí, že bombarduje výlučne pozície teroristickej organizácie Islamský štát. Predstavitelia umiernenej sýrskej opozície a Západ však tvrdia, že Rusi útočia na iné skupiny vzbúrencov, pričom hlavným cieľom ich vojenských operácií v Sýrii je záchrana režimu Bašára Asada. Agentúra RIA Novosti dnes priniesla rozhovor s jedným z veliteľov sýrskych jednotiek v rámci operácie na planine Sahl al-Gháb, ktorý uviedol, že nevedia, na akých "teroristov" útočia. Dodal, že z odpočutej rádiovej komunikácie vyplýva, že väčšina z nich sú "cudzinci, čo vyvoláva znepokojenie". Dodal však, že "je jedno, či patria k IS, alebo nie - sú to teroristi".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona