Sýrska vládna armáda používa chemické zbrane

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 16:21 • 2 min
Sýrska vládna armáda používa chemické zbrane

PARÍŽ - Sýrska vládna armáda používa chemické zbrane proti povstalcom v okolí hlavného mesta Damask. Tvrdí to francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na dvoch svojich reportérov, ktorí boli v tejto oblasti v apríli a máji.

slovakia

left justify in out

Novinár Jean-Philippe Remy a fotograf Laurent Van der Stockt boli svedkami použitia chemických zbraní v dedine Džobár pri Damasku, kde videli povstaleckých bojovníkov "dusiť sa a zvracať". Sám fotograf mal asi štyri dní po útoku problémy s videním a dýchaním. "Počas dvoch mesiacov, ktoré sme strávili v oblasti sýrskeho hlavného mesta, sme sa stretli s viacerými podobnými prípadmi," napísali novinári v pondelok v Le Monde. Dodali, že použitie chemických zbraní je podľa zaznamenaných svedectiev stále častejšie.

Sýrski povstalci už dlho obviňujú režim z používania chemických zbraní. Prezident Baššár al-Asad naopak tvrdí, že takéto zbrane nasadzujú v boji povstalci. Začiatkom mája vyšetrovateľka OSN Carla del Ponteová vyjadrila podozrenie, že povstalci v rámci boja použili nervový plyn sarín a sýrsku vládu vyzvala, aby do krajiny vpustila vyšetrovateľov OSN. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies