Sýrska vláda sa s opozíciou napokon nedohodla na prímerí

NETKY.SK • 19 November 2015, 14:42 • 2 min
Sýrska vláda sa s opozíciou napokon nedohodla na prímerí

BEJRÚT - Sýrsky režim a opoziční povstalci nedokázali dnes uzavrieť prímerie v oblasti neďaleko hlavného mesta Damask. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum (SOHR).

slovakia

left justify in out

Rokovania sprostredkované bližšie nespresneným medzinárodným partnerom o 15-dňovom prímerí v oblasti takzvanej východnej Ghúty napokon neuspeli. Miestny zdroj blízky režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada pre DPA uviedol, že sa v rozhovoroch angažovalo Rusko ako spojenec Damasku.

 

Podľa SOHR malo prímerie vstúpiť do platnosti už dnes. Východná Ghúta kontrolovaná rôznymi povstaleckými skupinami sa v uplynulých mesiacoch stala opakovane stala terčom bombardovania zo strany sýrskeho letectva.

 

Poprední diplomati z USA, Ruska a niekoľkých iných štátov minulý týždeň dosiahli dohodu ohľadom politickej transformácie v Sýrii s cieľom ukončiť päťročnú občiansku vojnu. Predstavitelia Asadovho režimu a opozície sa majú stretnúť koncom roka a dohodnúť sa na začiatku tohto procesu.

 

Na základe mierového plánu sa má v rozmedzí šiestich mesiacov ustanoviť dočasná vláda a do 18 mesiacov sa majú uskutočniť nové voľby. Asad sa však o tomto pláne vyjadril skepticky.

 

"Kým nebudú porazení teroristi, nič sa nezačne. Nič sa nemôže začať, kým bude veľká časť Sýrie okupovaná teroristami," uviedol sýrsky prezident v rozhovore pre taliansku stanicu Rai 1, odkazujúc na povstalcov usilujúcich sa o jeho zosadenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies