Sýrska vláda priznala existenciu ďalších chemických zariadení

NETKY.SK • 18 September 2014, 14:23 • 2 min
Sýrska vláda priznala existenciu ďalších chemických zariadení

HAAG - Sýria priznala existenciu ďalších tajných zariadení na výrobu a výskum chemických zbraní.

slovakia

left justify in out

Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) deklarovala existenciu troch nových zariadení v rámci pokračujúcej previerky sýrskeho chemického arzenálu pre podozrenia niektorých západných vlád, že sýrsky režim nebol v pôvodných priznaniach úprimný. Agentúru Reuters o tom informovali nemenované diplomatické zdroje.

 

Vláda sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pristúpila minulý rok na chemické odzbrojenie s cieľom odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom. Celkové množstvo deklarovaných látok dosahovalo 1 300 ton, ktoré budú zničené pod dohľadom OPCW. Sýria už však mala zničiť všetky zariadenia na výrobu, výskum či uskladnenie chemických zbraní. 

 

Tri doteraz nedeklarované zariadenia zahŕňajú laboratórium na výrobu toxického ricínu, ktoré sa údajne nedalo sprístupniť inšpektorom OPCW pre pokračujúce boje v oblasti. Podľa niektorých správ však bolo toto zariadenie už pred časom zničené. Ďalším je podľa zdrojov zariadenie na výrobu sarínu a tretím experimentálne laboratórium. Predstavitelia OPCW sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona