Sýrská vláda odmietla tvrdenie Amnesty o masových popravách obesením

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:41 • 2 min
Sýrská vláda odmietla tvrdenie Amnesty o masových popravách obesením

BEJRÚT - (TASR)v správe napísala, že sýrsky režim dal vo vojenskom väzení v meste Sajdnájá ležiacom neďaleko Damasku popravil v rokoch 2011-2015 bez riadneho súdneho procesu okolo 13.000 väzňov

slovakia

left justify in out

Sýrske ministerstvo spravodlivosti vo svojom vyhlásení označilo správu AI za nepodloženú. Podľa neho sa nezakladá na konkrétnych dôkazoch, ale "na pocitoch sledujúcich dosiahnutie určitých politických cieľov".

 

Podľa AI je jej správa založená na rozhovoroch s 84 svedkami, medzi ktorými sú bývalí dozorcovia, väzni, sudcovia a právnici. Podľa ich výpovedí kat prišiel každý týždeň a odviedol približne 50 osôb, ktoré v najväčšej tajnosti popravili obesením. Väčšinou išlo o civilistov.

 

Sýrska vláda navyše vedome udržiavala vo väznici neľudské podmienky. Väzni boli mučení, znásilňovaní alebo im bola odopieraná strava, voda a lekárska starostlivosť. Tejto "vyhladzovacej politike" padol za obeť obrovský počet väzňov.

 

Väzni boli údajne pred popravou odsúdení v skrátenom konaní vojenským súdom na smrť. Rozsudky boli založené na priznaniach, ktoré však väzni urobili počas mučenia.

 

"Zverstvá opísané v tejto správe odhaľujú skrytú, monštruóznu kampaň, ktorú schválili najvyššie miesta v sýrskej vláde," konštatuje AI, pričom nevylúčila, že popravy stále prebiehajú.

 

Už vlani v auguste AI uviedla, že od vypuknutia povstania v Sýrii na jar roku 2011 prišlo vo vládnych väzniciach o život takmer 18.000 ľudí, ktorí boli od začiatku vystavení mučeniu a iného zlému zaobchádzaniu.

 

Podľa odhadov sýrskych ľudskoprávnych aktivistov zomrelo v štátnych väzniciach od roku 2011 dokonca až 50.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies