Sýrska vláda obvinila Francúzsko a Nemecko z útoku na suverenitu štátu

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 14:15 • 2 min
Sýrska vláda obvinila Francúzsko a Nemecko z útoku na suverenitu štátu

BEJRÚT - Sýrska vláda dnes oznámila, že na severe Sýrie pôsobia príslušníci francúzskych a nemeckých jednotiek osobitného určenia. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí to označilo "za očividnú a neodôvodnenú agresiu" voči suverenite a nezávislosti štátu, informovala sýrska tlačová agentúra SANA.

slovakia

left justify in out

Nemecké ministerstvo obrany tieto obvinenia Sýrie poprelo s tým, že v Sýrii sa nenachádza nijaký vojak jednotiek osobitného určenia nemeckej armády, uviedla agentúra DPA. Francúzske vojenské zdroje však minulý týždeň potvrdili, že na území Sýrie pôsobia francúzski vojaci ako poradcovia povstaleckých jednotiek, ktoré podnikajú útok na mesto Manbidž na sýrskom severozápade, ovládané džihádistickým Islamským štátom (IS).

 

Dnešné obvinenia Damasku prišli po tom, ako viaceré médiá a aktivisti uviedli, že francúzski a nemeckí vojaci sa nachádzajú v oblastiach na severe Sýrie, kde pôsobia Spojenými štátmi podporované kurdské a arabské povstalecké oddiely - Sýrske demokratické sily Sýrie (DFS) -, ktoré sa snažia dobyť Manbidž.

 

V Libanone sídliaca televízia al-Majádín, naklonená sýrskej vláde, v utorok informovala, že do severnej Sýrie vstúpili desiatky príslušníkov nemeckých jednotiek osobitného určenia a pridali sa tam k francúzskym a americkým kolegom.

 

Medzičasom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) tiež uviedlo, že nemeckí vojenskí poradcovia a francúzske jednotky podporujú DFS v ich boji o Manbidž. Kurdský predstaviteľ v severnej Sýrii Idrís Nasan však pre agentúru DPA vyhlásil: "Môžem potvrdiť prítomnosť francúzskych a amerických vojakov, ale nemôžem potvrdiť, že sú tu aj Nemci".

 

Ofenzívu s cieľom dobyť Manbidž spustili protivládne sily 31. mája. Mesto je pod kontrolou IS od roku 2014. Táto oblasť leží na kľúčovej zásobovacej trase medzi hranicami s Tureckom a mestom Rakka, ktoré sa považuje za hlavné mesto oblastí pod správou IS v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies