Sýrska vláda je odhodlaná získať všetky územia z područia islamských povstalcov

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:54 • 2 min
Sýrska vláda je odhodlaná získať všetky územia z područia islamských povstalcov

BEJRÚT - Sýrsky prezident Bašár Asad dnes uviedol, že jeho vláda je odhodlaná "opätovne získať všetky oblasti kontrolované teroristami a znovu vybudovať krajinu". Jeho vyjadrenie prišlo iba niekoľko hodín pred tým, ako má v po západe slnka začať platiť celoštátne prímerie dohodnuté Spojenými štátmi a Ruskom, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Damask za teroristov označuje nielen islamských extrémistov, ale aj tzv. umiernených protivládnych povstalcov. Asad svoje vyjadrenia poskytol štátnej tlačovej agentúre SANA v uliciach damaského predmestia Dárajjá, ktoré sa v auguste vzdalo vládnym silám.

 

"Obraciame sa na všetkých Sýrčanov so žiadosťou o zmierenie," uviedol Asad, ktorý sa predtým v danej lokalite zúčastnil na modlitbách v súvislosti so začiatkom moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. Od začiatku konfliktu v Sýrii sa prezident ukazuje na verejnosti len výnimočne.

 

Dárajjá bola kedysi domovom pre takmer štvrť milióna obyvateľov. V súčasnosti tam nežije už nikto, keďže na základe dohody o kapitulácii boli všetci obyvatelia evakuovaní.

 

Spojené štáty a Rusko dosiahli v noci z piatka na sobotu 10. septembra prelomovú dohodu, ktorá má oživiť sýrsky mierový proces. Jej súčasťou je tiež celosýrske prímerie, ktoré má začať platiť dnes po západe slnka (18.44 h damaského času, čiže 17.44 h SELČ), zlepšenie prísunu humanitárnej pomoci, ako aj spoločné vojenské operácie proti zakázaným islamistickým skupinám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies