Sýrska vláda a povstalci sa dohodli na oprave vodovodu zásobujúceho Damask

NETKY.SK • 12 Január 2017, 09:34 • 2 min
Sýrska vláda a povstalci sa dohodli na oprave vodovodu zásobujúceho Damask

DAMASK - Sýrska vláda a zástupcovia protivládnych povstalcov uzavreli dohodu o podmienkach opravy bojmi poškodeného vodovodu, ktorým sa z prameňa Ajn al-Fidža vodou zásobuje mesto Damask a okolie. Informoval o tom guvernér provincie Muháfazat Ríf Dimašk.

slovakia

left justify in out

Guvernér potvrdil, že povstalci, ktorí dobyli časť údolia Baradá, súhlasili, že umožnia skupine odborníkov, aby opravením poškodenej infraštruktúry obnovili dodávku vody pre Damask a okolie.

 

Dodávky vody pre Damask sú prerušené od 22. decembra a mestu momentálne chýba 80 percent obvykle dodávaného objemu vody. Obyvatelia mesta sú odkázaní buď na stále sa zmenšujúce zásoby vody, alebo ju získavajú z podzemných zdrojov alebo z dopravných cisterien. Zo zodpovednosti za narušenie dodávok pitnej vody pre Damask sa navzájom obvinili obe strany ozbrojeného konfliktu.

 

Podľa sýrskych vládnych zdrojov povstalci z Frontu an-Nusra nielen výbuchmi poškodili hlavné vodovodné vedenie, ale ho aj znečistili ropnými produktmi.

Uplynulý víkend vypukli v údolí Baradá prudké boje medzi vládnymi silami a povstaleckými jednotkami. Predchádzali tomu rokovania o sprístupnení vodných zdrojov v údolí, ktoré sa však vtedy skončili neúspechom.

 

Sýrska vláda sa následne listom obrátila na Bezpečnostnú radu OSN, ktorú upozornila, že pripraviť civilné obyvateľstvo o vodu je podľa medzinárodného práva vojnový zločin. K svojmu listu vláda pripojila aj baradskú deklaráciu, ktorou povstalci vyzvali vládu, aby zastavila boje a odstúpila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona