Sýrska televízia informovala o zabití lídra islamistických povstalcov

NETKY.SK • 26 Október 2013, 09:37 • 2 min
Sýrska televízia informovala o zabití lídra islamistických povstalcov

BEJRÚT - Sýrska štátna televízia v piatok informovala o zabití hlavného lídra vplyvnej skupiny islamistických povstalcov Džabhat an-Nusra napojenej na al-Káidu. Správu zatiaľ nebolo možné overiť z iných zdrojov, uviedla agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa sýrskej televízie Abú Muhammad Golání prišiel o život v pobrežnej provincii Lázikíja. Neuviedla pritom kedy, ani za akých okolností sa tak stalo. Informáciu zatiaľ nepotvrdila žiadna sýrska opozičná skupina. Viacerí predstavitelia Džabhat an-Nusry pravdivosť správy popreli, niektorí však pripustili skutočnosť, že došlo k prerušeniu spojenia s Goláním. 

Džabhat alebo Front an-Nusra sa postupne stal jednou z najefektívnejších súčastí roztrieštených povstaleckých síl bojujúcich proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Skupina napojená na al-Káidu sa prihlásila k početným samovražedným útokom na sýrske vládne ciele a figuruje na americkom zozname teroristických organizácií. 

Goláni patril k vodcom an-Nusry, ktorí sa postavili snahám o jej zlúčenie s irackou odnožou al-Káidy, ktorej členovia rovnako bojujú v Sýrii proti Asadovi. Jeho smrť by podľa agentúry AP mohla posilniť vplyv al-Káidy v rámci Frontu an-Nusrá, a tým ešte prehĺbiť silnejúce spory medzi islamistickou a sekulárnejšie ladenou časťou vzbúrencov zo Slobodnej sýrskej armády. 

Správa o zabití Goláního prichádza v čase, keď povstalci utrpeli viacero ťažkých porážok v boji s Asadovými silami neďaleko Damasku i v ďalších oblastiach krajiny. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona