Sýrska počítačová armáda zaútočila na stránku americkej námornej pechoty

NETKY.SK • 3 September 2013, 11:06 • 2 min
Sýrska počítačová armáda zaútočila na stránku americkej námornej pechoty

WASHINGTON - Prosýrski hackeri zaútočili najnovšie na internetovú stránku americkej námornej pechoty, ktorá tejto zložke armády slúži na propagáciu a nábor nových síl.

slovakia

left justify in out

Počítačoví piráti na stránku "zavesili" vyhlásenie, ktorým vyzvali amerických vojakov na neposlušnosť v prípade, že Washington vydá rozkaz na začatie vojenskej operácie proti Sýrii. Stránka www.marines.com bola v pondelok nefunkčná niekoľko hodín. K útoku sa prihlásila organizácia Sýrska počítačová armáda, ktorá sa nedávno priznala aj k znefunkčneniu internetových vydaní denníkov New York Times a Washington Post a k útoku na sociálnu sieť Twitter.

Na stránke americkej námornej pechoty sa počas najnovšieho útoku ocitlo šesť fotografií osôb oblečených v amerických uniformách, ktoré pred sebou držali rukou písané plagáty s nápisom: "V Sýrii nebojujem za al-Káidu". Ide o narážku na niektoré povstalecké skupiny, ktoré v Sýrii bojujú na strane opozície a súčasne sú napojené aj na teroristickú sieť al-Káida. Sýrska počítačová armáda vo vyhlásení pripomína, že provládna sýrska armáda je skôr spojencom ako nepriateľom amerických ozbrojených síl a že by teda mohli bojovať spoločne proti svojmu spoločnému nepriateľovi - terorizmu.

Hovorca americkej námornej pechoty Eric Flanagan uviedol, že pri počítačovom útoku neunikli žiadne strategicky dôležité informácie. Spresnil, že náborovú stránku spravovala komerčná firma, nie Pentagón. Informácia o počítačovom útoku sa objavila po tom, ako americký prezident Barack Obama oznámil zámer podniknúť vojenskú operáciu v Sýrii ako trest za použitie chemických zbraní armádou vernou sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Súčasne sa však  bude snažiť získať nato súhlas Kongresu.

Biely dom poslal minulú sobotu Kongresu návrh rezolúcie, ktorá povoľuje Obamovi použiť vojenskú silu proti Sýrii. Rezolúcia detailne vysvetľuje tvrdenie americkej vlády, že Asadov režim pri útoku chemickými zbraňami z 21. augusta zabil vyše 1000 ľudí. Uvádza, že cieľom americkej odpovede je "odradiť, narušiť, zabrániť a oslabiť" schopnosť sýrskeho režimu použiť chemické zbrane. Rezolúcia povoľuje Obamovi použiť armádu, keď to bude považovať za "nevyhnutné a vhodné", aby dosiahol cieľ. Návrh rezolúcie nestanovuje žiaden časový rámec pre intervenciu, konštatuje však, že krízu v Sýrii môže zažehnať iba politické riešenie.  Senát bude o rezolúcii hlasovať najneskôr v týždni od 9. septembra.
      

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona