Sýrska opozícia žiada o pomoc pri reštrukturalizácii svojich jednotiek

NETKY.SK • 14 December 2013, 07:10 • 2 min
Sýrska opozícia žiada o pomoc pri reštrukturalizácii svojich jednotiek

LONDÝN - Vodcovia sýrskej opozície vyzvali svojich západných a arabských spojencov, aby im poskytli finančné prostriedky na reorganizáciu opozičných síl po tom, ako im islamskí povstalci zhabali časť zbraní.

slovakia

left justify in out

Opozícia prišla s touto žiadosťou po nedávnom útoku islamistických povstalcov na sklady zbraní a streliva a budovu opozičnej Najvyššej vojenskej rady neďaleko hraníc s Tureckom, ktorý poukázal na nevyhnutnosť reštrukturalizácie povstaleckých vojsk bojujúcich proti armáde prezidenta Bašára Asada.

Spojené štáty a Británia nedávno pozastavili nebojovú pomoc pre oblasť severnej Sýrie. Stalo sa tak po útoku na hraničnom priechode Báb al-Hawá zo 6. decembra, ktorý posilnil podozrenia, že pomoc by sa mohla dostať do nesprávnych rúk. 

Sýrska opozícia teraz naliehavo žiada o pomoc, finančnú i v podobe vybavenia, lebo "je to jediná cesta, ako zabrániť ďalšej fragmentácii" povstaleckých vojsk. Na otázku, čo sa stane, ak jednotky opozície neprejdú reštrukturalizáciou, náčelník Najvyššej vojenskej rady Múnzir Akbik uviedol: "Úplný chaos. Je tu veľa, veľa skupín, ktoré bojujú proti režimu a bojujú aj proti sebe aj proti al-Káide".   

Západom podporovaná opozícia by mala podľa návrhu v rámci snahy o zlúčenie rôznorodých povstaleckých skupín vytvoriť akési ministerstvo obrany a oficiálne veliteľské štruktúry. Peniaze na uniformy, pravidelné vyplácanie mzdy a potravinová pomoc by mohli pomôcť pri zjednocovaní jednotiek bojujúcich proti Asadovi, konštatuje sa v návrhu, o ktorom informovala agentúra Reuters.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies