Sýrska opozícia vyzvala USA, aby ušetrili životy civilistov v Rakke

NETKY.SK • 26 Marec 2017, 14:06 • 2 min
Sýrska opozícia vyzvala USA, aby ušetrili životy civilistov v Rakke

BEJRÚT/RAKKA - Hlavné sýrske opozičné zoskupenie vyzvalo dnes koalíciu vedenú Spojenými štátmi, aby prestala cieliť na obytné štvrte v sýrskej Rakke a jej okolí.

slovakia

left justify in out

Rakka je faktickým hlavným mestom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá vyhlásila samozvaný kalifát na územiach Sýrie aj susedného Iraku.

 

Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia (SNC) tvrdí, že ju "čoraz viac znepokojujú" civilné obete vojenskej operácie proti IS. Toto exilové opozičné zoskupenie SNC sa zúčastňuje na sýrskych mierových rozhovoroch v Ženeve, sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov.

 

SNC vyhlásila, že podľa jej presvedčenia za náletom z 21. marca, pri ktorom bolo zabitých najmenej 30 civilistov ukrývajúcich sa v škole na vidieku pri Rakke, stáli koaličné sily. Koalícia oznámila, že prípad vyšetruje.

 

USA poskytujú dôležitú leteckú a pozemnú podporu Sýrskym demokratickým silám (SDF) vedeným Kurdmi, ktoré sa už priblížili k Rakke a obkľúčili ju.

 

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v piatok 24. marca vyhlásil, že bitka medzinárodných síl zameraná na znovudobytie sýrskej Rakky sa začne v najbližších dňoch.

 

Minister obrany pre televíziu CNEWS uviedol, že Rakka je "hlavným cieľom" koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá sa snaží zničiť extrémistov IS v Sýrii aj Iraku.

 

Minister dodal: "Dnes môžeme povedať, že Rakka je obkľúčená a že bitka sa začne v najbližších dňoch. Bude to veľmi tvrdý boj, ale zároveň najdôležitejší."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies