Sýrska opozícia viní režim z masakry 1 300 ľudí

NETKY.SK • 21 August 2013, 18:39 • 2 min
Sýrska opozícia viní režim z masakry 1 300 ľudí

BEJRÚT - Sýrska hlavná opozičná skupina obvinila režim zo "zmasakrovania" viac než 1 300 ľudí pri stredajšom chemickom útoku v oblastiach pri Damasku. Podľa jej údajov sa mnohí z nich udusili.

slovakia

left justify in out

Videá aktivistov, ktorých autenticita nemôže byť overená, ukazujú lekárov pri dusiacich sa deťoch a preplnené nemocnice. Iné zábery zachytávajú desiatky ľudí ležiacich na zemi, medzi nimi veľa detí, niektorých zakrytých plachtami. Sýrsky režim obvinenia z útoku vehementne poprel a uviedol, že jeho cieľom je zdržať misiu chemických inšpektorov OSN, ktorí sa momentálne v krajine nachádzajú.

Takzvané koordinačné výbory združujúce sýrskych protivládnych aktivistov však informovali o brutálnom použití "jedovatého plynu zločineckým režimom". O "príšernej masakre spáchanej silami režimu pomocou jedovatého plynu" informuje prostredníctvom videí na portáli YouTube aj ďalšie protivládne zoskupenie vystupujúce pod názvom Všeobecná komisia sýrskej revolúcie. Podľa vyhlásenia koordinačných výborov útok "viedol k uduseniu detí a preplneniu poľných nemocníc stovkami obetí za mimoriadneho nedostatku zdravotníckeho materiálu". Aktivisti dodávajú, že oblasť "po chemickom útoku ostreľovali z lietadiel" a medzi obeťami sú "celé rodiny". Medzinárodné spoločenstvo reagovalo na správy s pobúrením, pričom mnohé západné krajiny vrátane Británie a Francúzska ako aj arabská ligy žiadajú, aby sa prípadom zaoberala Bezpečnostná rada OSN a inšpektori OSN v Sýrii.

Správy o chemickom útoku v husto osídlenej oblasti sa objavili len dva dni po tom, ako začali podobné hlásenia v Sýrii preverovať inšpektori Organizácie Spojených národov. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun v pondelok vyhlásil, že trvá na neobmedzenom prístupe inšpektorov na všetky miesta, kde v rámci občianskej vojny údajne došlo k použitiu chemických zbraní.

Nasledovné videá nie sú vhodné pre maloletých a osoby so slabšou povahou:

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona