Sýrska opozícia trvá na Asadovom odchode: Podľa vlády rozhodne ľud

NETKY.SK • 22 Január 2014, 12:27 • 2 min
Sýrska opozícia trvá na Asadovom odchode: Podľa vlády rozhodne ľud

MONTREEUX - Vodca sýrskej opozičnej koalície Ahmad Džarba vo svojom vystúpení v úvode mierovej konferencie o Sýrii, ktorá sa dnes začala vo švajčiarskom Montreux, deklaroval, že opozícia nepristúpi na rokovania o zotrvaní prezidenta Bašára Asada pri moci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súčasne vyzval sýrsku vládnu delegáciu, aby sa zaviazala k odovzdaniu všetkej moci z rúk Asada a súčasného vedenia krajiny orgánom prechodnej vlády. 

Džarba apeloval, aby oficiálna sýrska vládna delegácia "okamžite" podpísala ženevské komuniké a odovzdala všetky právomoci, vrátane výkonnej i vojenskej moci. Podľa jeho slov to bude prvý krok na ceste k "novej Sýrii".  

Vo svojom prejave Džarba zdôraznil, že opozičná delegácia je odhodlaná vyvinúť všetko nevyhnutné úsilie pre úspech mierovej konferencie. Dodal, že riešenie sýrskeho problému už nemožno ďalej odkladať.

Pokiaľ ide o súčasnú situáciu v Sýrii, Džarba uviedol, že sýrska opozícia a Slobodná sýrska armáda sú odhodlané bojovať proti teroristom a islamistickým žoldnierom v Sýrii. Dodal, že na tomto poli už dosiahli isté úspechy v bojoch s jednotkami libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktoré bojuje po boku Asadovej armády.

Vedúci sýrskej vládnej delegácie na rokovaniach, minister zahraničných vecí Walíd Mualim, uviedol, že o Asadovom osude môže rozhodnúť len sýrsky ľud. 

"Prišli sme sem ako zástupcovia sýrskeho ľudu a štátu a každý musí vedieť, že nikto na svete nemá právo odňať legitimitu prezidentovi alebo vláde.... len samotní Sýrčania," zdôraznil Mualim.

V dlhom príhovore na úvod konferencie, ktorý prekročil stanovený desaťminútový limit, Mualim vyzval zahraničné mocnosti, aby prestali "podporovať terorizmus" a zrušili sankcie uvalené na Damask. Kriticky sa vyslovil aj k spravodajstvu o občianskej vojne v Sýrii v západných médiách a vyhlásil, že je "zaplatené petrodolármi" - dolármi pochádzajúcimi z predaja ropy.   

Podľa Mualima terorizmus v Sýrii podporuje viacero štátov, ktoré vyslali svoje delegácie na konferenciu v Montreux. O ktoré štáty ide, nespresnil. Dodal však, že ich cieľom je destabilizovať a zničiť Sýriu prostredníctvom "vývozu terorizmu", a v mene svojom i v mene svojej krajiny vyjadril ľútosť, že sa s týmito štátmi ocitol za jedným rokovacím stolom. 

Sýrsky minister upozornil, že tí, ktorí sa snažia zmeniť situáciu v regióne, financujú wahhábitov. "Toto nepomôže zastaviť krviprelievanie v Sýrii, ale niektorí z tu prítomných to nechcú pochopiť," dodal.      

Veľmi kritický bol Mualim aj k Turecku, ktoré Sýrii ako susedný štát nepomohlo. Turecké vedenie obvinil zo spojenectva s teroristami, ktorých úrady vpustili na turecké územie, a vládu Turecka označil za zradcu. Varoval, že "to všetko sa Turecku môže vrátiť". 

Mualim, naopak, vysoko ocenil postoj Ruska, ktoré označil za skutočného priateľa Sýrie. Rusko už zablokovalo niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcich Sýriu, je dlhoročným spojencom sýrskeho režimu a odmieta návrhy na zosadenie jeho vodcu Bašára Asada. Mualim dodal, že výsledky mierovej konferencie budú v Sýrii predmetom referenda, "aby o svojom osude rozhodol samotný sýrsky ľud".

Mierovú konferenciu o Sýrii otvoril dnes v Montreux generálny tajomník OSN Pan Ki-mun príhovorom, v ktorom zdôraznil, že "po takmer troch rokoch konfliktu, plných bolesti a utrpenia, je dnešok dňom krehkej, ale reálnej nádeje". 

Všetkých zúčastnených vyzval, aby sa snažili dosiahnuť kompromisné riešenie založené na záveroch ženevskej schôdzky z roku 2012, ktoré spočíva vo vytvorení prechodnej vlády dohliadajúcej na proces zmien v Sýrii. Dodal, že pred rokujúcimi sú veľké výzvy, ktoré však nie sú neprekonateľné.

Už v úvodných prejavoch sa prejavila rozdielnosť názorov na ďalší vývoj v Sýrii, keď šéf americkej diplomacie John Kerry trval na tom, že Asad musí odstúpiť, zatiaľ čo jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov varoval pred zasahovaním do vnútorných záležitostí Sýrie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies