Sýrska opozícia predstavila program politického prerodu krajiny

NETKY.SK • 7 September 2016, 17:22 • 2 min
Sýrska opozícia predstavila program politického prerodu krajiny

DAMASK - Skupina, ktorá zastrešuje sýrske opozičné a ozbrojené frakcie, predstavila dnes plán politického prerodu zameraného na ukončenie päť rokov trvajúcej občianskej vojny v krajine. Najvyšší rokovací výbor (HNC) navrhol šesťmesačné rokovania so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ktoré by sprevádzalo úplné prímerie.

slovakia

left justify in out

Asad by podľa tohto plánu následne odovzdal moc vláde národnej jednoty, ktorá by viedla krajinu nasledujúcich 18 mesiacov a zorganizovala by voľby. Námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mikdád však pre stanicu BBC vyhlásil, že prezident neodstúpi, pričom tieto požiadavky označil za "bláznivé". "Tvrdíme: nechajte sýrsky ľud, aby sám rozhodol o svojom osude, neklaďte podmienky, kto bude vládnuť v Sýrii," vyhlásil Mikdád.


Asad vytrvalo odmieta odstúpiť už od začiatku občianskeho konfliktu, ktorý si dosiaľ vyžiadal vyše 250.000 mŕtvych. Analytici upozorňujú, že nedávne úspechy vládnych síl túto možnosť ešte viac komplikujú a odďaľujú.


HNC predstavil svoj plán s názvom "Vízia pre Sýriu" v Londýne prostredníctvom svojho hlavného koordinátora Rijáda Hidžába, ktorý prešiel k opozícii v roku 2012, keď slúžil ako sýrsky premiér.

 

Plán počíta s troma fázami:

1. Šesť mesiacov vyjednávaní medzi opozíciou a vládnymi predstaviteľmi, s využitím Ženevského komuniké z roku 2012 ako základu pre rozhovory. Obe strany sa zároveň zaviažu dodržiavať dočasné prímerie, ukončiť obliehania, umožniť prístup humanitárnej pomoci a prepustiť zajatcov.


2. Prechodné obdobie trvajúce rok a pol, ktoré sa začne nastolením dočasného vládnuceho orgánu s plnými výkonnými právomocami, ako aj odchodom Asada a ďalších vysokopostavených činiteľov obvinených zo spáchania "hanebných zločinov". Počas tejto fázy sa pripraví koncept novej ústavy a nastolí sa demokratický a pluralitný politický systém.


3. Dohodnú sa úpravy znenia ústavy, implementujú sa výsledky národného dialógu a uskutočnia sa voľby pod dohľadom Organizácie Spojených národov (OSN).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies