Sýrska opozícia po chemickom útoku odmietla mierovú konferenciu

NETKY.SK • 27 August 2013, 07:26 • 2 min
Sýrska opozícia po chemickom útoku odmietla mierovú konferenciu

ISTANBUL - Medzinárodná mierová konferencia o Sýrii, ktorá sa mala konať v Ženeve, po údajnom chemickom útoku pri Damasku už neprichádza do úvahy. V pondelok to uviedol vysokopostavený predstaviteľ sýrskej opozičnej koalície.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak po tom, čo sa členovia Sýrskej národnej koalície v pondelok v Istanbule stretli so zástupcami skupiny Priatelia Sýrie, západnými a arabskými štátmi podporujúcimi opozíciu. Stretnutie sa malo pôvodne venovať práve plánovanej konferencii. "Stretnutie sa konalo kvôli Ženeve, ale my sme po tom, čo sa stalo, odmietli o Ženeve hovoriť. Musíme potrestať tohto diktátora, voláme ho Baššár Chemik, a potom môžeme diskutovať o Ženeve," uviedol generálny tajomník koalície Bádr Džamús.

Sýrska opozícia tvrdí, že po údajnom stredajšom chemickom útoku režimu na predmestiach Damasku zahynulo viac než 1 300 ľudí. Lekári bez hraníc uvádzajú, že na "neurotoxické" symptómy zomrelo 355 osôb. Hlavnou otázkou zostáva, kto za incidentom stojí. Vláda zodpovednosť za čin jednoznačne odmieta a umožnila špeciálnemu tímu inšpektorov OSN údajný útok vyšetriť. Misiu vyslal do Sýrie osobne generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V pondelok neznámi útočníci spustili paľbu na jedno z vozidiel inšpektorov smerujúcich na jedno z miest útoku. Napriek tomu na predmestí Múadamíja nakoniec navštívili zranených ľudí a odobrali im vzorky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies