Sýrska opozícia nedostala pozvánku na medzinárodné rokovania vo Viedni

NETKY.SK • 29 Október 2015, 14:18 • 2 min
Sýrska opozícia nedostala pozvánku na medzinárodné rokovania vo Viedni

BEJRÚT - Usporiadatelia medzinárodných rokovaní o vojne v Sýrii, ktorých najnovšie kolo sa uskutoční v piatok vo Viedni, nepozvali zástupcov sýrskej politickej a ozbrojenej opozície. Agentúre Reuters to dnes povedal popredný člen Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Džúrdž Sabrá.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľom rokujúcim o Sýrii vytkol "chýbajúcu serióznosť" vzhľadom na to, že nadchádzajúce stretnutie sa má uskutočniť bez prítomnosti samotných Sýrčanov. Odpovedal pritom záporne na otázku, či dostalo pozvánku jeho zoskupenie považované za hlavnú exilovú organizáciu zastupujúcu sýrske opozičné sily.

"Je to veľká slabina tohto stretnutia, pretože sa na ňom bude hovoriť o záležitostiach Sýrčanov v ich neprítomnosti," upozornil Sabrá.

 

Vláda v Damasku zatiaľ k nadchádzajúcemu stretnutiu vo Viedni nevydala oficiálne stanovisko. Do najnovšieho kola rokovaní o Sýrii sa má zapojiť zhruba desiatka krajín vrátane Ruska a Spojených štátov, ale aj Saudská Arábia a Irán ako podporovatelia dvoch proti sebe stojacich strán konfliktu.

 

Irán prizvali k medzinárodným rokovaniam o Sýrii vôbec prvýkrát, sýrska opozícia to však neprivítala, keďže Teherán poskytuje vojenskú podporu Damasku.

Náčelník generálneho štábu iránskej armády Hasan Fírúzábádí, ktorého citovala agentúra ISNA, zase skritizoval účasť Saudskej Arábie ako "pochybnú a nelegitímnu", pričom tamojší režim obvinil zo spáchania vojnových zločinov.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu informovalo, že v nasledujúcich dvoch dňoch sa vo Viedni uskutočnia dve schôdzky venované situácii v Sýrii. Na dnešnom zasadnutí "ministerskej štvorky" sa rovnako ako minulý týždeň zúčastnia predstavitelia Ruska, USA, Saudskej Arábie a Turecka, zatiaľ čo v piatok je plánovaná schôdza v širšom formáte. Zastúpená bude i EÚ, ktorá na rokovania vyšle svoju vysokú predstaviteľku pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona