Sýrska opozícia kritizuje svet, že sa venuje chémii a nie trpiacim Sýrčanom

NETKY.SK • 1 Október 2013, 14:12 • 2 min
Sýrska opozícia kritizuje svet, že sa venuje chémii a nie trpiacim Sýrčanom

BEJRÚT - Skupina inšpektorov, ktorých úlohou je dozerať na likvidáciu chemických zbraní, vstúpila dnes popoludní na územie Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Medzičasom dnes opozičná Slobodná sýrska armáda deklarovala, že zmluva o likvidácii chemických zbraní v Sýrii poškodzuje záujmy sýrskeho ľudu, lebo nepredpokladá potrestanie prezidenta Bašára Asada. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter to dnes vyhlásil jeden z veliteľov Slobodnej sýrskej armády a jej hovorca Kásim Saád Iddín.

Posledná zmluva o chemických zbraniach podľa jeho názoru vážne poškodila záujmy sýrskeho ľudu - "jeho 150.000 mučeníkom, 300.000 väzňom a miliónom utečencom". "Nehovoriac o tom, že medzinárodné spoločenstvo sa zaoberá chémiou, a nie trpiacim národom," kritizoval Iddín. Dodal, že sýrski povstalci nemajú správy o tom, že by zmluva obsahovala aj zmienku o potrestaní Bašára Asada, ktorého armádu sýrski povstalci i Západ obviňujú z použitia chemických zbraní.

Iddín súčasne vyjadril pochybnosti, že Asad skutočne zlikviduje arzenál chemických zbraní. Predstaviteľ povstalcov vyhlásil, že Asad "klame a zavádza", lebo "veľká časť chemických zbraní sa momentálne nachádza v dedinách, ktoré sú lojálne s jeho režimom alebo sú v Libanone", kde operuje jeho spojenec, šiitské hnutie Hizballáh, ktorého ozbrojenci v Sýrii bojujú po boku Asadovej armády. 

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila 27. septembra plán likvidácie chemických zbraní v Sýrii, podľa ktorého sa najneskôr dnes - 1. októbra - majú začať inšpekcie priamo v Sýrii. Počínajúc 27. septembrom musia inšpektori v priebehu 30 dní preskúmať všetky miesta, ktoré sýrske úrady deklarovali ako sklady chemických zbraní, a navštíviť aj ďalšie lokality, kde by sa podľa OPCW mohli takéto zbrane nachádzať. Zariadenia na výrobu chemických zbraní by mali byť zlikvidované do konca novembra tohto roku a všetky chemické arzenály v prvej polovici roku 2014.

V noci na 28. septembra Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu na podporu plánu OPCW. Rezolúcia deklaruje, že žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať alebo skladovať chemické zbrane a poskytovať ich niekomu ďalšiemu. Za realizáciu rezolúcie je teraz rovnako zodpovedná sýrska vláda ako aj sýrska opozícia, upozornila agentúra RIA Novosti. V prípade neplnenia klauzúl rezolúcie môže Bezpečnostná rada OSN po posúdení situácie prijať odvetné opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies