Sýrska armáda zaútočila na povstalcov pri hraniciach Izraela

NETKY.SK • 31 December 2015, 18:00 • 2 min
Sýrska armáda zaútočila na povstalcov pri hraniciach Izraela

BEJRÚT - Sýrska armáda so spojeneckými milíciami začala dnes ofenzívu na Golanských výšinách pri hraniciach Izraela, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa povstalcov ide o súčasť veľkého útoku s cieľom dobyť nazad územie na juhu Sýrie, o ktoré vláda prišla počas uplynulých troch rokov.

 

Vládne sily sa za ťažkých bojov a pod rúškom hmly prebíjajú smerom k strategickej oblasti na sýrskych Golanských výšinách, ktorú museli opustiť pred dvoma rokmi, citovala DPA obyvateľov a povstalcov. Útočia v provincii Kunajtra, na území vzdialenom asi 70 kilometrov od metropoly Damask. Podľa jednej z povstaleckých skupín v tejto oblasti sa armáda spolieha prevažne na pozemné sily a mohutné delostrelecké bombardovanie. Rozsiahlejšie využitie leteckých síl by bolo zložité vzhľadom na blízkosť izraelských hraníc.

 

Izrael obsadil časť sýrskych Golanských výšin v izraelsko-arabskej vojne z roku 1967 a neskôr obsadené územie anektoval. V Izraeli narastajú obavy z prítomnosti libanonského militantného hnutia Hizballáh, ktoré je spojencom sýrskej vlády, v pohraničnej provincii Kunajtra.

 

Ofenzíva sýrskych vládnych síl v provincii Kunajtra je prvou, odkedy sa do vojny v Sýrii zapojilo 30. septembra Rusko, ktoré v nej podporuje svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vládne sily pred zabezpečením si pomoci Ruska útočili na juhu Sýrie naposledy vo februári, ale napriek niekoľkomesačným útokom veľmi nepostúpili.

 

Povstalci sa počas trojročnej vojny zmocnili takmer 70 percent sýrskeho územia. Tento rok sa im však nepodarilo dobyť mestá Baas a Chán Arnaba, posledné väčšie sídla na Golanských výšinách v rukách sýrskej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies