Sýrska armáda s pomocou Hizballáhu dobyla mesto Jabrúd

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 09:02 • 2 min
Sýrska armáda s pomocou Hizballáhu dobyla mesto Jabrúd

BEJRÚT - Sýrska armáda získala plnú kontrolu nad mestom Jabrúd, poslednou baštou povstalcov v blízkosti libanonských hraníc, pričom zabila alebo zajala mnoho povstaleckých bojovníkov. V nedeľu to podľa BBC oznámila sýrska štátna televízia.

slovakia

left justify in out

Vládne sily podporované bojovníkmi z libanonského šiitského militantného hnutia Hizballáh obliehali Jabrúd od polovice novembra minulého roka. Bola to súčasť úsilia o získanie kontroly nad kľúčovými dopravnými tepnami.
      

Jabrúd leží v pohorí Kalamún neďaleko dôležitej cesty M5 spájajúcej sýrsku metropolu Damask s mestami Homs a Aleppo a pobrežím Stredozemného mora. Od začiatku vojny v Sýrii pred troma rokmi bol prevažne pod kontrolou opozície.
      

Armáda predtým dobyla aj mestá Kará, Dajr Atíja a Nabák ležiace pozdĺž M5 severovýchode od Jabrúdu.
      

Al-Manár, televízia hnutia Hizballáh, odvysielala zábery, na ktorých sa hŕstka sýrskych vojakov prechádza opustenými ulicami Jabrúdu. Bombardovanie mesta a boje v jeho okolí prinútili mnohých z jeho 40.000 obyvateľov utiecť, väčšinou do Libanonu.
      

Bojovník skupiny Front al-Nusrá napojenej na al-Káidu podľa BBC povedal, že povstalci sa rozhodli stiahnuť do okolitých dedín. Niektoré opozičné zdroje však tvrdia, že vláda ešte Jabrúd nemá úplne pod kontrolou a niekoľko bojovníkov z extrémistických skupín je ešte v meste pripravených bojovať na život a na smrť.
      

S dobytím Jabrúdu zrejme súvisí aj nedeľňajší bombový útok na čerpacej stanici v dedine vo východolibanonskom údolí Bikáa ležiacom neďaleko hraníc so Sýriou, pri ktorom zahynuli dvaja členovia Hizballáhu a ďalších 14 ľudí utrpelo zranenia.
      

K útoku sa najprv prihlásila extrémistická skupina Liwá Ahrár as-Sunna, ktorá ho nazvala "pomstou za Jabrúd". Neskôr tak urobil prostredníctvom Twitteru aj Front al-Nusrá v Libanone, podľa ktorého išlo o "rýchlu reakciu" na chvastanie sa Hizballáhu dobytím Jabrúdu. Tvrdenie skupiny Liwá Ahrár as-Sunna, že atentát vykonala ona, označil za podvod.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona