Sýrska armáda prelomila obliehanie Dajr az-Zauru militantmi IS

NETKY.SK • 5 September 2017, 16:59 • 2 min
Sýrska armáda prelomila obliehanie Dajr az-Zauru militantmi IS

BEJRÚT - Sýrska armáda prelomila dnes obliehanie mesta Dajr az-Zaur militantmi tzv. Islamského štátu (IS), ktoré trvalo takmer tri roky.

slovakia

left justify in out

Armáda sa podľa nich prebojovala k vojenskej základni na juhozápadnom okraji Dajr az-Zauru po tom, ako s podporou Ruska niekoľko týždňov postupovala smerom k tomuto mestu na viacerých frontoch. Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že postupujúce vládne jednotky sa už zvítali s obrancami mesta.

 

Dajr az-Zaur je správnym centrom rovnomennej provincie na východe Sýrie. Prelomenie obliehania je ďalším víťazstvom pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

"Po 32 mesiacoch obliehania (Islamským štátom) sa armáde podarilo odstrániť míny a otvoriť koridor, aby sa dostala ku svojim obliehaným silám," potvrdil riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán.

 

Nemenovaný zdroj zo sýrskej armády uviedol, že vojaci sa tak priblížili k prevzatiu kontroly nad vojenským letiskom na juhovýchodnom okraji Dajr az-Zauru, pričom označil za prioritu odmínovanie danej oblasti. Dodal, že úplné oslobodenie Dajr az-Zauru sa dosiahne až po otvorení prístupovej cesty z mesta Suchna, ležiaceho na území susednej provincie Homs.

 

Prezident Asad podľa štátnej tlačovej agentúry SANA zhodnotil prebiehajúcu operáciu ako "ohromné víťazstvo" v boji proti "najnebezpečnejšej teroristickej organizácii na zemskom povrchu".

 

Guvernér provincie Dajr az-Zaur, Muhammad Ibráhím Samrá, telefonicky uviedol, že v obliehanom meste sa nachádza približne 70.000 civilistov a 6800 vojakov vládnych síl.

 

Obyvatelia Dajr az-Zauru údajne začali oslavovať dnešné "počiatočné víťazstvo", guvernér ich však varoval, aby neusporadúvali nijaké zhromaždenia, keďže panujú obavy z ostreľovania zo strany džihádistov IS. Tí majú stále pod kontrolou väčšinu územia okolitej provincie. Podľa vyjadrenia jedného z obyvateľov IS momentálne ovláda 32 štvrtí Dajr az-Zauru, zatiaľ čo vláda ich má pod kontrolou len štyri.

 

Prelomenie obliehania znamená ukončenie humanitárnej krízy v tomto meste, kde boli obyvatelia uplynulých 32 mesiacov odkázaní na nepravidelné zhadzovanie zásielok potravinovej a inej pomoci z lietadiel. Sýrske štátne médiá uviedli, že do Dajr az-Zauru sú pripravené vyraziť desiatky nákladných áut s novou pomocou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona