Sýrska armáda odrazila mohutný útok džihádistov v provincii Hamá

NETKY.SK • 19 September 2017, 11:14 • 2 min
Sýrska armáda odrazila mohutný útok džihádistov v provincii Hamá

BEJRÚT/DAMASK - Sýrski džihádistickí povstalci podnikli dnes mohutný útok v oblasti na severozápade Sýrie, ktorú ovláda sýrska armáda. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a médiá libanonského hnutia Hizballáh.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Útok sa odohral severne od mesta Hamá a agentúra Reuters ho označila za najväčšiu ofenzívu džihádistických skupín od marca tohto roku.

 

Do dobre naplánovaného útoku na dediny obsadené vládnymi jednotkami sa zapojilo viacero povstaleckých skupín - vrátane Islamského hnutia slobodných mužov Levanty (Tahrír aš-Šám). Ide o zoskupenie islamistických skupín, ktoré vedie hnutie vystupujúce donedávna pod názvom Front an-Nusra.

 

Médiá blízke hnutiu Hizballáh informovali, že sýrskej armáde a jej spojencom sa útok povstalcov podarilo odraziť, pričom zabili mnohých protivníkov.

 

Oblasti severne od mesta Hamá susedia s provinciou Idlib, ktorú ovládajú protivládni povstalci, najmä Front an-Nusra.

 

Prímerie vyhlásené na západe Sýrie, ktorá bola roky hlavným dejiskom bojov občianskej vojny, pomohlo sýrskej armáde a jej spojencom v postupe proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) na východe krajiny, kde vládne sily bojujú s IS o ovládnutie mesta Dajr az-Zaur.

 

Minulý týždeň sa Rusko, Irán a Turecko na rokovaniach v kazašskej Astane dohodli na rozmiestnení pozorovateľov v regióne Idlib, vyhlásenom za zónu deeskalácie. Front an-Nusra následne odsúdil rokovania o prímerí v Astane a vyzval na pokračovanie v bojoch.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona