Sýrska armáda obsadila pahorky nad mestom Palmýra, ktoré je v rukách IS

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 15:42 • 2 min
Sýrska armáda obsadila pahorky nad mestom Palmýra, ktoré je v rukách IS

DAMASK - Sýrske vládne sily obsadili dnes pahorky obklopujúce mesto Palmýra, ktoré je od mája 2015 v rukách teroristov zo skupiny Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Dostali sa tak do pozície, aby mohli toto významné mesto v provincii Homs opätovne dobyť, informovala tlačová agentúra AP.

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že sýrska armáda je už iba dva kilometre od Palmýry.

 

"Vládne sily sa dostali na juhozápadné predmestie Palmýry," povedal pre agentúru DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

 

Postup sýrskej armády podporili intenzívne útoky ruského letectva.

 

Guvernér provincie Homs Talál Barází povedal, že armáda postupuje k Palmýre zo západu a juhu a obkľučuje mesto. Podľa štátnej tlačovej agentúry SANA sýrski vojaci zneškodňujú míny, ktoré džihádisti umiestnili pozdĺž cesty do mesta.

 

Veľkolepé staroveké mesto Palmýra bolo založené pred tromi tisícmi rokov v oáze uprostred sýrskej púšte a nachádza sa na zozname svetového dedičstva UNESCO. Militanti z IS v ňom vlani v auguste zničili niekoľko významných objektov, vrátane 2000-ročného chrámu.

 

V Ženeve, kde pokračujú nepriame mierové rokovania, sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí povedal, že prevzal od osobitného vyslanca OSN Staffana de Misturu návrh, ktorý preskúma vláda v Damasku. Bude naň reagovať počas budúceho kola rokovaní, plánovaného predbežne na apríl.

 

Podľa AP nie je z jeho vyjadrení jasné, či to znamená, že sa sýrski vládni vyjednávači sťahujú z rokovania ešte pred jeho oficiálnym prerušením vo štvrtok.

Rokovania uviazli na otázke úlohy prezidenta Bašára Asada pri prípadnej politickej zmene v Sýrii po piatich rokoch občianskej vojny. Opozícia vyhlásila, že Asad musí odstúpiť, a podmieňuje tým akúkoľvek politickú zmenu v krajine. Sýrska vláda odmieta rokovať o Asadovom odchode.

 

De Mistura v utorok povedal, že obe strany sa ešte nedostali k tomu, aby o tejto záležitosti rokovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies