Sýrska armáda je blízko k obkľúčeniu Aleppa

NETKY.SK • 3 Október 2014, 16:34 • 2 min
Sýrska armáda je blízko k obkľúčeniu Aleppa

BEJRÚT - Sýrska armáda prevzala kontrolu nad tromi dedinami severne od mesta Aleppo, informovala dnes sýrska štátna televízia. Ide o súčasť operácie, ktorej cieľom je pokúsiť sa obkľúčiť povstalcov v Aleppe.

slovakia

left justify in out

Podľa štátnej televízie vládne jednotky vstúpili do dedín Mudafá, Handarát a Sifat, pričom majú pod kontrolou aj štyri križovatky západne od Sifatu. Počas operácie údajne zlikvidovali "mnoho teroristov" - čo je označenie sýrskej vlády pre protivládnych povstalcov - a "desiatky áut". podľa miestnych obyvateľov sa bojuje ešte o dve ďalšie dediny severne od Aleppa.

 

Spomínané dediny sa nachádzajú v blízkosti poslednej cesty, ktorou povstalci dostávajú posily a zásoby. Ak by sa cesty zmocnili vládne sily, odporcovia režimu i civilisti v Aleppe by sa ocitli v obkľúčení a hrozilo by, že mesto, ktoré dobyli v roku 2012, stratia. Povstalci síce majú k dispozícii ešte vedľajšie zásobovacie trasy, ale strata hlavnej zásobovacej tepny by výrazne znížila ich možnosti pre prísun pomoci.

 

Občianska vojna v Sýrii sa začala v januári 2011 ako pokojný prodemokratický protest proti vedeniu krajiny a vládnucej ej strane BAAS, ktorý chcel prezident Bašár Asad potlačiť silou. Protesty, ktoré nadviazali na tzv. arabskú jar, postupne prerástli do trvalého násilia a bojov medzi ozbrojenými protivládnymi silami a armádou a vyžiadali si takmer 200.000 obetí na životoch. Tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy.

 

Situácia v oblasti sa skomplikovala, keď začala naberať na sile extrémistická organizácia Islamský štát (IS), proti ktorej sa sformovala koalícia na čele s USA. Kým americké a spojenecké lietadlá útočia na pozície IS na východe Sýrie,  armáda na západe a severe krajiny zintenzívnila svoju vlastnú kampaň proti povstalcom, ktorých však Spojené štáty považujú za spojencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies