Sýrska armáda dobyla strategické mesto, blíži sa k Aleppu

NETKY.SK • 2 November 2013, 09:35 • 2 min
Sýrska armáda dobyla strategické mesto, blíži sa k Aleppu

BEJRÚT - Sýrska armáda v piatok oznámila, že dobyla strategicky významné mesto Safira na severe Sýrie, ktoré je považované za akúsi "východnú bránu" do Aleppa - bývalej obchodnej metropoly krajiny, ktorá je už dlho dejiskom ťažkých bojov medzi vládnymi a povstaleckými jednotkami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Safira leží na ceste, ktorá podľa vyhlásenia môže armáde slúžiť na dodávku liekov a ďalších zásob do štátom kontrolovaných oblastí Aleppa, o ktoré sa bojuje už vyše roka.

Dobytie Safiry je významnou udalosťou vo vývoji konfliktu, pretože ide o víťazstvo síl bojujúcich na strane prezidenta Bašára Asada v oblasti na severe Sýrie, kde väčšinu územia kontrolujú povstalci. Obsadenie mesta vládnou armádou potvrdili aj sýrske opozičné skupiny s tým, že boje o Safiru trvali viac ako tri týždne.

V meste sa nachádzajú aj zariadenia, kde sa manipulovalo s chemickým zbrojným arzenálom.  Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorej tímy v Sýrii od 1. októbra overovali výrobné a skladovacie zariadenia a dozerali na likvidáciu chemických zbraní, medzičasom spresnila, že jej inšpektori vzhľadom na veľké bezpečnostné riziko nenavštívili dve sýrskou vládou priznané zariadenia, kde sa vyrábali alebo skladovali chemické zbrane. Jedno z nich sa podľa dobre informovaného zdroja nachádza v Safire.

Ďalšie boje v piatok hlásili z okolia Damasku, kde vládna armáda podnikla viacero ofenzív s cieľom zmocniť sa predmestí a mestečiek ovládaných povstalcami. Tieto oblasti boli kolískou povstania proti Asadovi, ktorého rodina vládne v Sýrii už štyri desaťročia.

Napätá je aj situácia v horskej oblasti Kalamún, vzdialenej asi 50 kilometrov severne od Damasku a len desať kilometrov od hraníc s Libanonom. Ide o jednu z najviac militarizovaných oblastí Sýrie a pre Asadovu armádu je životne dôležitá, keďže leží na ceste spájajúcej Damask s prístavným mesto Lázikíja, ktoré je baštou sekty alavitov. Väčšinu obyvateľstva Sýrie tvoria sunnitskí moslimovia, ktorých väčšina podporuje povstalcov, alaviti sú na strane Asada, ktorý je tiež príslušníkom tejto vetvy šiitského islamu. Podľa správ z diplomatických zdrojov v piatok evakuovali z Kalamúnu miestnu nemocnicu. Tamojšia univerzita je zavretá od štvrtka - ako oficiálny dôvod sa uvádza oprava rozvodov vody, ktorá bude trvať desať dní. 

Agentúra Reuters v súvislosti s tým podotýka, že počas bojov dochádza k poškodeniu vodovodných potrubí alebo kanalizácie, ale cituje tiež zdroje opozície, ktoré tvrdia, že vládna armáda chce miestny univerzitný kampus využiť ako vojenské kasárne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona