Sýrska armáda a Hizballáh zabili spolupáchateľa atentátov v Bejrúte

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:02 • 2 min
Sýrska armáda a Hizballáh zabili spolupáchateľa atentátov v Bejrúte

BEJRÚT - Pri spoločnej operácii sýrskej armády a jednotiek libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh prišla o život aj osoba, ktorá sa logisticky podieľala na nedávnych dvoch súbežných samovražedných atentátoch v Bejrúte. Informovala o tom dnes libanonská, Hizballáhom kontrolovaná televízia al-Manár.

slovakia

left justify in out

Počas spoločnej operácie sýrskej armády a jednotiek Hizballáhu bola zabitá osoba "zodpovedná za prepravu dvoch samovražedných atentátnikov", ktorí spáchali útoky na bejrútskom predmestí Burdž barádžna. Televízia o tom informovala v krátkych správach bez uvedenia bližších podrobností.

 

K zodpovednosti za atentát z 12. novembra, pri ktorom zahynulo 44 ľudí, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Terčom útoku bola husto osídlená obytná a obchodná štvrť Burdž barádžna ("Veža veží") na juhu Bejrútu, ktorá je považovaná za baštu hnutia Hizballáh.

 

Toto šiitské hnutie podporuje v konflikte v susednej Sýrii prezidenta Bašára Asada a po boku jeho armády sa zapája do operácií proti protivládnym povstalcom, medzi ktorými sú aj islamistickí radikáli z Islamského štátu a Frontu an-Nusra, napojeného na teroristickú sieť al-Káida.

 

Libanonský vojenský súd obvinil v súvislosti s útokmi v Bejrúte 26 ľudí - 23 z nich bolo obvinených z priamej účasti na atentátoch a tri ďalšie osoby sú obvinené výlučne z členstva v Islamskom štáte. V skupine obvinených sú Sýrčania i Libanončania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona