Syrové dobroty

NETKY.SK • 9 August 2015, 17:00 • 2 min
Syrové dobroty

BRATISLAVA - Syr je mliečny výrobok, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu, tuky a ostatné zložky mlieka. Syr sa vyrába zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. Používa sa mlieko kravské, ovčie, kozie či mlieko iných cicavcov. Syr sa používa surový, varený, pečený, údený i vysmážaný, konzumuje sa samotný alebo s rôznymi prílohami.

slovakia

left justify in out

Základné rozdelenie syrov:

Prírodné syry – syry vyrobené z mlieka tzv. sladkým zrážaním (syridlom), alebo kyslým zrážaním (kyselinou mliečnou, vzniknutou biologickým kysnutím mliečneho cukru a čiastočným uvoľnením srvátky)
Tavené syry – vyrobené z prírodných syrov, príp. iných mliečnych výrobkov (masla, smotany a pod.) alebo i ďalších potravinárskych výrobkov (zelenina, cereálie a pod.), pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
Syrové výrobky – výrobky vyrobené zo syrov a iných potravinárskych výrobkov, pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
Srvátkové syry – vyrobené zo srvátky

 

Prírodné syry

Sladké – vyrábajú sa vyzrážaním sladkého mlieka za pomoci enzimateckých účinkov sýridla.

Zrejúce pod mazom – tvorbu mazu žltohnedej farby spôsobujú baktérie. Sú to syry pikantné, solené až korenisté, vo vnútri žlté, mäkké, roztierateľné ale používajú sa len po zrení.

Syry s parenýmcestom – povrch majú pokrytý slabo vlhkou pokožkou zlatej alebo žltohnedej farby bez mazu. Je pružný a jemný.

 

Syry s plesňou

Pleseň na povrchu – je rovnomerne pokrytý bielou ušľachtilou plesňou. Vyrába sa v tvare malých bochníkov a majú chuť a vôňu po pečiarkách
Pleseň vo vnútri – stred syra obsahuje sivú až modrozelenú pleseň. Tieto syry majú pikantnú chuť a vôňu, a konzistenciu drobivú.

Syry holanského typu – sú to syry s nízkou vyhrievanou syrovainou. Vyznačujú sa čistou, mliečnou príjemnou, kyslasťou a mandľovo sýrovo chuťou. Tvarujú sa do formy tehly, gule, bochníka...

Ementálskeho typu – patria sem syry s vysoko vyhrievanou syrivinou, ktorých výroba je pomerne zdĺhavá. Je zlatožltej farby, pružný s veľkými okami. Má príjemnú sladkastú až orieškovo mliečnu príchuť.

 

Syry tvoria veľkú skupinu mliečnych výrobkov, ktoré sa viac, alebo menej vzájomne odlišujú. Z toho dôvodu ich rozdelenie je rôznorodé a závisí od ich spôsobu technológie výroby, spôsobu ich zretia, od ich zloženia, pôvodu a pod.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies