Syriza vytvorí vládnu koalíciu so stranou Nezávislí Gréci

NETKY.SK • 21 September 2015, 08:13 • 2 min
Syriza vytvorí vládnu koalíciu so stranou Nezávislí Gréci

ATÉNY - Iba zopár hodín po skončení predčasných parlamentných volieb v Grécku sa víťazná volebná ľavicová strana Syriza dohodla na vytvorení novej vládnej koalície so svojím doterajším koaličným partnerom, pravicovopopulistickou stranou Nezávislí Gréci.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Syrizy povedala, že sa na tom dohodli šéfovia oboch strán, bývalý premiér Alexis Tsipras (Syriza) a vodca Nezávislých Grékov (Anel) Panos Kammenos, informovala tlačová agentúra DPA. Syriza splní dohodu, ktorú uzavrela s medzinárodnými veriteľmi z Európskej únie, povedala agentúre Reuters jej hovorkyňa.


"Toto bude vláda s mandátom na štyri roky, so silnou parlamentnou väčšinou, ktorá splní program, ku ktorému sa zaviazala," uviedla Olga Gerovassiliová. "Bude pokračovať v ťažkých rokovaniach s veriteľmi, realizujúc, že toto je začiatok bitky," dodala. Hovorila o rokovaní o tom, ako bude dohoda realizovaná.

 

Vodca Novej demokracie zablahoželal Tsiprasovi k volebnému víťazstvu

Predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Evangelos Meimarakis priznal vo večerných hodinách v gréckej televízii jej porážku v dnešných parlamentných voľbách a zablahoželal k volebnému víťazstvu vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi. Zdôraznil mu, že prioritou pre krajinu je rýchle vytvorenie vlády a jej predloženie parlamentu.
Oznámili to agentúry Reuters a DPA.


Po zrátaní 25 percent odovzdaných hlasov mala ľavicová Syrizova 35,3 percenta hlasov, čo znamená 144 kresiel v 300-člennom parlamente, a Nová demokracia 28,1 percenta, teda 75 kresiel. Oznámilo to ministerstvo vnútra. 


Z tohto výpočtu vyplýva, že účasť voličov dosiahla predbežne 54,4 percenta. V januárových voľbách, v ktorých tiež zvíťazil Tsipras, bola volebná účasť 63,6 percenta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies