Syriza odmietla výzvy na nesplatenie dlhu voči MMF

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 10:28 • 2 min
Syriza odmietla výzvy na nesplatenie dlhu voči MMF

ATÉNY - Grécka vládna strany Syriza v nedeľu odmietla návrh svojho radikálneho krídla, aby Atény neuhradili Medzinárodnému menovému fondu (MMF) ďalšiu splátku dlhu.

slovakia

left justify in out

Členovia tzv. Ľavicovej platformy tiež vyzvali na znárodnenie gréckych bánk. Ústredný výbor strany návrhy odmietol pomerom hlasov 95 ku 75. Jeden hlas bol neplatný a 30 zostávajúcich členov vedenia strany sa na hlasovaní nezúčastnilo, informovala agentúra AP.


Líder Ľavicovej platformy Panayiotis Lafazanis v nedeľu uviedol, že odchod z eurozóny by nebol katastrofou a neuhradenie splátok dlhu voči MMF by nebol teroristický čin. Minister vnútra Nikos Voutsis ešte predtým v nedeľu vyhlásil, že na uhradenie júnových splátok MMF celkovej výške 1,6 mld. eur Grécko nemá peniaze.


Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Od EÚ a MMF Atény získali dva úverové programy v celkovom objeme 240 mld. eur. Poslednú splátku 7,2 mld. eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť až do zhodnotenia reformných plánov novej vlády. Rozhovory viaznu na nezhodách medzi Gréckom a veriteľmi týkajúcich sa rozpočtových cieľov, dôchodkov a reforiem na trhu práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies