Syriza bude mať v septembri zjazd kvôli revolte straníckych radikálov

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 07:13 • 2 min
Syriza bude mať v septembri zjazd kvôli revolte straníckych radikálov

ATÉNY - Grécka vládna strana Syriza bude mať v septembri mimoriadny stranícky zjazd, na ktorom bude riešiť spor medzi premiérom Alexisom Tsiprasom a radikálnym ľavicovým krídlom strany. Informoval o tom vo štvrtok neskoro večer 200-členný ústredný výbor Syrizy, ktorý k rozhodnutiu dospel na 12-hodinovom dramatickom stretnutí, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mimoriadny kongres navrhol Tsipras a očakáva sa, že zjazd bude testom jeho postavenia lídra, upozornila agentúra DPA.

V prejave pred ústredným výborom Syrizy Tsipras varoval, že vláda môže padnúť, ak ju nepodporia aj radikálni ľavicoví poslanci zo Syrizy.

 

"Buď ľavicoví poslanci podporia prvú ľavicovú vládu v Európe po druhej svetovej vojne, ale spôsobia jej pád, lebo ju nepokladajú za ľavicovú," povedal premiér v prejave, ktorý odvysielala televízia. Ústredný výbor Syrizy sa stretol preto, aby sa pokúsil vyriešiť názorové rozdiely v otázke, či by mal Tsipras prijať tretí záchranný balík pre Grécko od medzinárodných veriteľov. Frakcia zákonodarcov z radikálneho ľavicového krídla Syrizy sa obrátila proti Tsiprasovi, keď parlament hlasoval o tomto záchrannom balíku, ktorý bol schválený len vďaka podpore opozičných strán.

 

Tsipras vyhlásil, že grécky ľud musí rozhodnúť, či sú podmienky medzinárodnej pôžičky vydieraním, ako to mnohí Gréci vnímajú. Niekoľko členov ústredného výboru Syrizy odsúdilo nový balík pomoci.

 

Syriza zrejme smeruje k rozštiepeniu, ktoré spôsobí revolta približne štvrtiny zákonodarcov strany - z jej Ľavej platformy. Tí hlasovali proti úsporným opatreniam, ktoré patrili k podmienkam dohodnutým v Bruseli 13. júla a Grécku zaručovali novú pôžičku vo výške 86 miliárd eur.

 

Podľa analytikov názorové rozdiely v strane ohrozujú Tsiprasovu autoritu a sťažujú rokovania Grécka o záchrannej pôžičke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies