Sýrii suspendovali hlasovacie práva pre chemické útoky

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 08:11 • 2 min
Sýrii suspendovali hlasovacie práva pre chemické útoky

HAAG - Členské štáty Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v stredu suspendovali hlasovacie práva Sýrie v rámci inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Suspendovanie hlasovacích práv pre Sýriu je trest za opakované použitie toxických plynov zo strany Damasku. Výsledok hlasovania, ktorý si vyžadoval dvojtretinovú väčšinu na schválenie, predstavuje prvý prípad, keď členský štát OPCW dostal takúto sankciu.

Na suspendovanie hlasovacích práv vyzvala v utorok skupina 46 krajín počas každoročného stretnutia členských štátov.  Zákulisné snahy o dosiahnutie konsenzu o návrhu zlyhali, čo viedlo k stredajšiemu hlasovaniu. Osemdesiatsedem štátov volilo za suspendovanie práv Sýrie, 15 bolo proti a 34 sa zdržalo hlasovania.

Britská delegácia nazvala rozhodnutie „zásadným krokom k udržiadniu dôveryhodnosti Dohovoru o chemických zbraniach“. Francúzsky veľvyslanec Luis Vassy, ktorý daný návrh v utorok predstavil, zase skonštatoval, že je to „dobrý deň pre multilateralizmus“.

Sýria, ktorá je členom OPCW od roku 2013, na stretnutí v Haagu bezprostredne nereagovala. Ministerstvo zahraničia v Damasku však rozhodnutie ostro odsúdilo s tým, že krajiny na Západe vykonali „najhoršiu formu vydierania, vyhrážania sa, násilníctva a nátlaku“, aby sa prijalo protisýrske rozhodnutie, ktoré predstavuje „nebezpečný precedens“.

Vyšetrovací mechanizmus, ktorý zriadila OPCW, dal dvakrát silám sýrskej vlády za vinu chemické útoky. Minulý týždeň tím uviedol, že našli „opodstatnené dôvody domnievať sa“, že vojenský vrtuľník sýrskeho letectva spustil v roku 2018 na sýrske mesto chlórový valec, ktorý spôsobil zdravotné ťažkosti 12 ľuďom. Vlani zase našiel opodstatnené dôvody domnievať sa, že sýrske vzdušné sily boli zodpovedné za útoky s použitím chlóru a nervovoparalytickej látky sarín v marci 2017 v meste Latamneh. Už predtým pritom vyšetrovací mechanizmus OPCW a Organizácie Spojených národov obvinil Sýriu z útokov chemickými zbraňami.
 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Oživenie ťažkých bojov na Ukrajine by malo katastrofálne následky pre Slovensko, hovorí Klus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona