Sýria zostala odrezaná od svetového internetu

NETKY.SK • 8 Máj 2013, 08:02 • 2 min
Sýria zostala odrezaná od svetového internetu

SAN FRANCISCO/WASHINGTON - Internetové spojenie medzi občianskou vojnou zmietanou Sýriou a ostatným svetom sa v utorok náhle prerušilo. Vyplýva to zo správ globálnych internetových firiem i monitorovacích spoločností.

slovakia

left justify in out

Príčina nezvyčajne rozsiahleho výpadku nie je známa. Pri podobných prípadoch v minulosti sa zo zodpovednosti navzájom obviňovali sýrski povstalci i vláda.

V krajine od začiatku konfliktu dochádza k výpadkom internetu opakovane, avšak spravidla len na lokálnej úrovni. Podľa pozorovateľov ho súčasne s telefonickým spojením zrejme vypínajú sýrske úrady pred väčšími ofenzívami voči povstalcom, aby znemožnili ich vzájomnú komunikáciu a zabránili úniku informácií do zahraničia. Niektoré poruchy môže zapríčiňovať aj infraštruktúra poškodená počas bojov. 

 

Nedostupnosť svojich služieb z celého územia Sýrie od utorka podvečera potvrdila aj spoločnosť Google. Podľa expertov nefunguje ani väčšina sýrskych webových stránok. 

"K výpadku došlo veľmi rýchlo a bol zaznamenaný po celom svete a (s niekoľkými technickými výnimkami) postihol celý sýrsky internet," konštatoval Jim Cowie z americkej monitorovacej spoločnosti Renesys. 

Internet pritom funguje normálne v štátoch susediacich so Sýriou a momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by ho zapríčinilo poškodenie kľúčových káblových sietí. Podľa niektorých odborníkov to vyzerá tak, že sa Sýria sama odpojila od svetových počítačových sietí. 

Vlani v novembri nefungoval internet v Sýrii tri dni a nakrátko bol vypnutý aj začiatkom tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona