Sýria začne sa s výučbou ruštiny ako druhým cudzím jazykom

NETKY.SK • 7 Január 2014, 11:37 • 2 min
Sýria začne sa s výučbou ruštiny ako druhým cudzím jazykom

MOSKVA - Sýrske ministerstvo školstva od budúceho školského roka zaradí do svojho vyučovacieho plánu aj ruštinu, ktorú si budú môcť študenti vybrať ako druhý cudzí jazyk.

slovakia

left justify in out

Podľa utorňajších informácií portálu ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti sa tak sýrske úrady rozhodli urobiť v záujme študentov a ich zodpovednosti za "budúcnosť národa". Ruština bude dostupná od druhého stupňa základných škôl ako druhý voliteľný jazyk spolu s francúzštinou Jediným povinným cudzím jazykom v arabskej krajine zostane angličtina. Pedagogické zariadenia však v Sýrii podľa rezortu školstva navštevujú odhadom iba štyri milióny z celkovej 22-miliónovej populácie.

Korene nadštandardných vzťahov medzi Moskvou a Damaskom siahajú ešte do čias niekdajšieho Sovietskeho zväzu, ktorý so sýrskym režimom počas studenej vojny úzko spolupracoval. Rusi dodnes majú v sýrskom prístave Tartus svoju jedinú námornú základňu v Stredozemnom mori. Ruská vláda aj preto od vypuknutia povstania voči režimu prezidenta Baššára al-Asada blokuje ráznejšie snahy Západu o zásah voči blízkovýchodnej krajine. Na jeseň, v čase hroziaceho amerického útoku na Sýriu, sa vláde v Moskve podarilo presadiť medzinárodný plán likvidácie sýrskych chemických zbraní a odvrátiť tak nebezpečenstvo ozbrojeného útoku USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies