Počet obetí bombového útoku pri Aleppe stúpol na 126, zomrelo aj 68 detí!

NETKY.SK • 16 Apríl 2017, 16:20 • 2 min
Počet obetí bombového útoku pri Aleppe stúpol na 126, zomrelo aj 68 detí!

DAMASK - Najmenej 16 mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadal výbuch, ktorý dnes zasiahol konvoj autobusov čakajúci na vstup do sýrskeho mesta Aleppo kontrolovaného provládnymi silami.

slovakia

left justify in out

Na 126 stúpol počet obetí sobotňajšieho bombového útoku na konvoj autobusov s evakuantmi čakajúci na vstup do sýrskeho mesta Aleppo. Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

 

Medzi obeťami je 109 ľudí evakuovaných zo šiitských dedín Fua a Kafrája v provincii Idlib vrátane 68 detí a 13 žien. Desiatky zranených sú v kritickom stave, takže počet mŕtvych ešte zrejme bude stúpať, uviedol dnes podľa agentúry AP šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

 

K útoku sa doteraz nikto neprihlásil.

 

Uviedlo to na svojej stránke opozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

 

K incidentu došlo podľa agentúry Reuters v oblasti Rašidín ležiacej na periférii Aleppa, kde čakajú na vstup do mesta desiatky autobusov prevážajúcich šiitských obyvateľov dedín Fua a Kafrája, ktoré sú evakuované na základe dohody medzi bojujúcimi stranami.

 

Podľa sýrskej štátnej televízie explodovala nálož umiestnená v aute. Televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť telá ležiace na zemi a hustý čierny dym stúpajúci z viacerých požiarov. Autobusy boli očiernené výbuchom a ich okná sú vybité.

 

S niekoľkodňovým oneskorením sa v piatok začala evakuácia štyroch miest a obcí v Sýrii obliehaných povstalcami, resp. provládnymi silami, ktorú sprostredkovali Irán a Katar.

 

Približne 60 autobusov vezúcich asi 2300 ľudí vyrazilo ráno v sprievode sanitiek zo sunnitských miest Madája a Zabadání ležiacich v provincii Damask v blízkosti hraníc s Libanonom, ktoré sú v obkľúčení provládnych síl. Dopravili ich do provincie Idlib nachádzajúcej sa na severozápade Sýrie a ovládanej povstalcami.

 

Ďalších asi 75 autobusov odviezlo v provincii Idlib okolo 5000 ľudí zo šiitských dedín Fua a Kafrája, ktoré obliehajú povstalci. Ich cieľom boli vládou kontrolované oblasti provincie Aleppo.

 

Podľa dohody má mestá Madája a Zabadání opustiť 20.000 ľudí, z obcí Fua a Kafrája sa nútene odsťahuje 4000 obyvateľov.

 

Evakuácia sa však dnes podľa SOHR "zasekla" v dôsledku sporov medzi vládou a povstalcami týkajúceho sa realizácie odsunu. Zastavila ju skupina Tahrír aš-Šám blízka al-Káide, ktorá žiada, aby okolo 100 provládnych bojovníkov z autobusov vystúpilo a vrátilo sa späť do Fuy a Kafráje.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona