Sýria varovala Turecko pred agresiou na jej území

NETKY.SK • 3 Október 2014, 17:39 • 2 min
Sýria varovala Turecko pred agresiou na jej území

BEJRÚT - Sýrska vláda dnes varovala Turecko, že akékoľvek nasadenie jeho jednotiek na území Sýrie bude považovať za agresiu, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú reakciu Damasku na štvrtkové rozhodnutie tureckého parlamentu, ktorý povolil armáde podnikať cezhraničné vojenské operácie voči militantom z Islamského štátu (IS) na území Iraku a Sýrie. Nový mandát zároveň umožňuje rozmiestnenie príslušníkov armád iných štátov na území Turecka a povoľuje im využívať turecké vojenské základne.

 

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí označilo rozhodnutie tureckých poslancov za akt agresie voči Sýrii ako zakladajúcemu členovi OSN. Súčasne vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby vystúpilo proti dobrodružnej politike tureckých predstaviteľov. 

 

Turecko patrí medzi hlavných zahraničných podporovateľov povstaleckých skupín, ktoré v sýrskej občianskej vojne bojujú voči režimu prezidenta Bašára Asada.

 

Militanti z IS ovládajú rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, ktoré sa na niektorých miestach dotýkajú hraníc s Tureckom, čo Ankara sleduje s veľkým znepokojením.    Turecká vláda však dlho váhala s pripojením sa k medzinárodnej koalícii bojujúcej voči IS. Obáva sa totiž, že by boj proti islamistom operujúcim v Sýrii mohol posilniť pozíciu Asada a kurdských povstalcov v Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies