Sýria: Saudskoarabská akcia v Jemene je zjavná agresia

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 12:03 • 2 min
Sýria: Saudskoarabská akcia v Jemene je zjavná agresia

BEJRÚT - Sýrska štátna agentúra uviedla, že vojenská operácia v Jemene je akt "zjavnej agresie".

slovakia

left justify in out

"Bojové lietadlá saudskoarabskej rodiny začali v Jemene zjavnú agresiu," napísala vo štvrtok agentúra SANA. Sýrska vláda na čele s prezidentom Baššárom al-Asadom je spojencom Iránu, ktorý je zasa spojený s Hautíovcami, jemenskými povstalcami bojujúcimi proti Američanmi podporovanému prezidentovi Abd Rabbuovi Mansúrovi Hádímu. Saudská Arábia a ostatné krajiny Perzského zálivu podporujú aj povstanie proti al-Asadovi v Sýrii.


Vojna v Sýrii už trvá piaty rok a krajina je miestom rivality medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Konflikt, ktorý sa začal v marci 2011 demonštráciou proti režimu autoritárneho prezidenta, nabral aj náboženskú dimenziu, pretože v ňom stoja proti sebe sunniti a šiiti. Irán, na čele ktorého sú šiitskí moslimovia, vojensky a finančne podporuje sýrsku vládu na čele s prezidentom, ktorí patrí k Alavitom, moslimskej náboženskej skupine patriacej do šiitskej vetvy islamu.


Iránom podporovaná šiitská libanonská skupina Hizballáh tiež bojuje po boku sýrskej armády proti sunnitmi dominovaným povstalcom podporovaným Saudskou Arábiou. V povstaní v Sýrii však teraz dominujú džihádistické skupiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies