Sýria priznala 41 chemických zariadení s 1300 tonami látok

NETKY.SK • 29 Október 2013, 08:18 • 2 min
Sýria priznala 41 chemických zariadení s 1300 tonami látok

DAMASK - Sýria označila za súčasť svojho programu chemických zbraní 41 zariadení v 23 lokalitách, kde skladovala približne 1300 ton chemických látok a východiskových zlúčenín dôležitých pre vznik výsledného chemického produktu, ako aj 1230 kusov munície.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP to vo svojej prvej správe pre Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) uviedol šéf Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü.

Inšpektori, ktorí dohliadajú na likvidáciu sýrskeho chemického arzenálu, potvrdili informácie poskytnuté vládou v Damasku v 37 z týchto 41 zariadeniach. Dve lokality však z bezpečnostných dôvodov navštíviť nemohli, oznámila organizácia už v pondelok. Podľa agentúry AP to znamená, že sa nepodarilo dodržať termín 27. októbra, stanovený pre návštevu všetkých lokalít, ktoré Damask označil za súčasť svojho programu.

OPCW má na základe mandátu OSN za úlohu zlikvidovať sýrsky chemický arzenál. Sýria by do 1. novembra mala vyradiť z prevádzky výrobne a zariadenia, v ktorých sa chemické bojové látky plnia do hlavíc. BR OSN schválila v septembri rezolúciu č. 2118 s cieľom predísť úderom USA proti Sýrii kvôli chemickému útoku, ktorý si vyžiadal značné obete na životoch. Rezolúcia predpokladá likvidáciu všetkého arzenálu chemických zbraní, ktorý sa odhaduje na viac ako tisíc ton. Celá operácia by sa mala skončiť do 30. júna 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona