Sýria: Prípadná intervencia podľa Rusov narazí na silnú obranu

NETKY.SK • 27 August 2013, 16:11 • 2 min
Sýria: Prípadná intervencia podľa Rusov narazí na silnú obranu

MOSKVA - Prípadná vojenská intervencia v Sýrii zo strany Západu nepovedie k "ľahkému víťazstvu" vzhľadom na dostatočne silnú protivzdušnú obranu, ktorou disponujú sily tamojšej vlády. Tvrdí to nemenovaný vojensko-diplomatický zdroj, ktorý v utorok citovala tlačová agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

Poukázal pritom na "multifunkčný raketový systém Buk-M2E a ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany" vo vlastníctve sýrskej armády, ktorými bude v prípade agresie "náležite odpovedať".

"Ak armáda Spojených štátov spoločne s NATO začnú operáciu proti Sýrii, nebude to ľahké víťazstvo," upozorňuje zdroj Interfaxu. Sýria by podľa neho mohla vlastniť až 10 batérií uvedeného typu, ktorý pochádza zo sovietskych a ruských zbrojoviek. Účelom systému Buk s raketami stredného doletu je zneškodniť riadené strely, bomby či bezposádkové lietadlá. Analytici poukazujú aj na ďalšie systémy chrániace územie Sýrie, ktoré dokopy tvoria dômyselnú sieť.

Viaceré západné krajiny zvažujú vojenský zásah v Sýrii ako reakciu na údajný chemický útok pri Damasku, za ktorým podľa nich stojí sýrsky vládny režim. Rusko považované za spojenca Sýrie však varuje pred "extrémne nebezpečnými dôsledkami" takéhoto kroku pre celý región. Moskva už dávnejšie rozhnevala Západ i arabské štáty podporujúce snahy o zosadenie režimu prezidenta Baššára al-Asada, keď po vypuknutí občianskej vojny odmietla zastaviť vojenskú spoluprácu s Damaskom. Najväčší rozruch pritom vyvolala zmluva na dodávky ruského raketového systému typu S-300, tie sa však podľa článku denníka Vedomosti zo začiatku augusta stále nezačali.

Sýrsky minister zahraničných vecí Valíd al-Muallim takisto v utorok varoval, že v prípade útoku zo strany Západu jeho krajina "prekvapí" svet svojou obranou. Ako zároveň vyhlásil, zamýšľaná intervencia "by poslúžila záujmom Izraela ako aj (protivládneho) frontu an-Nusra" napojeného na teroristickú sieť al-Kájda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies