Sýria povolila inšpektorom OSN vyšetriť chemický útok

NETKY.SK • 26 August 2013, 07:23 • 2 min
Sýria povolila inšpektorom OSN vyšetriť chemický útok

DAMASK - Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada povolil špeciálnemu tímu inšpektorov Organizácie Spojených národov (OSN) vyšetriť údajný chemický útok, ku ktorému malo prísť minulý týždeň neďaleko Damasku. Experti sú už v Sýrii, pričom vyšetrovanie oficiálne spustia v pondelok.

slovakia

left justify in out

Opozícia z útoku, ktorý si podľa nej vyžiadal viac ako 1300 obetí, viní armádu lojálnu al-Asadovi. Ten to však popiera. To, že zatiaľ neznámi páchatelia pri útoku skutočne použili nervový plyn, už nepopierajú ani al-Asadovi blízki spojenci Rusko a Irán. Hlavnou otázkou tak zostáva, kto za incidentom stojí. Misiu vyslal do Sýrie osobne generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Šéfom tímu je Švéd Ake Sellström, ktorý do Damasku pricestoval už dávnejšie.

Nezávislá humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu potvrdila, že v Sýrii pravdepodobne skutočne prišlo k rozsiahlemu útoku chemickými zbraňami. Sýrske nemocnice, ktoré MSF podporuje, ošetrili až 3600 pacientov trpiacich "neurotoxickými symptómami", z nich 355 zraneniam podľahlo. Pacientov prijali v troch nemocniciach v sýrskom hlavnom meste Damask ešte v stredu 21. augusta, čo je dátum údajného útoku, o ktorom informovali ako prví povstalci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies