Sýria poskytla OSN ďalšie podrobnosti o svojom chemickom programe

NETKY.SK • 5 Október 2013, 06:23 • 2 min
Sýria poskytla OSN ďalšie podrobnosti o svojom chemickom programe

NEW YORK - Sýria poskytla medzinárodným expertom ďalšie podrobnosti o svojom programe chemických zbraní, ktoré idú nad rámec vyhlásenia jej vlády z 21. septembra týkajúceho sa sýrskeho chemického zbrojného arzenálu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V New Yorku to v noci nadnes oznámil hovorca OSN Martin Nesirky, ktorý sa odvolával na generálneho riaditeľa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmeta Üzümcüa, ktorý výkonnú radu OPCW informoval, že Sýria predložila nové podrobnosti. OPCW teraz nové fakty skúma a Üzümcü by o nich mal členské štátu OPCW informovať v utorok. Bližšie podrobnosti nie sú nateraz známe.

Západní diplomati v New Yorku uviedli, že spravodajské služby ich krajín analyzujú vyhlásenie sýrskej vlády o jej chemických zbraniach datované 21. septembrom a predložené OPCW. Obsah vyhlásenia damaskej vlády nie je verejne známy, dodáva Reuters.  Podľa odhadov francúzskej rozviedky súčasťou chemického zbrojného arzenálu Sýrie aj viac ako 1000 ton chemických látok a prekurzorov na výrobu horčicového plynu - yperitu - a nervových plynov sarin a VX.

Vláda prezidenta Bašára Asada pod tlakom hrozby americkými vzdušnými údermi - ako trestu sa použitie sarinu údajne vládnou armádou - súhlasila s podpisom Konvencie o zákaze chemických zbraní i so vzdaním sa svojich chemických zbraní. OSN vo štvrtok konštatovala, že experti OSN, ktorých úlohou je zaistenie a likvidácia chemických zbraní v Sýrii, zaznamenali "povzbudivý počiatočný krok" a vyjadrili nádej, že na budúci týždeň začnú vyraďovať z prevádzky zariadenia zapojené do výroby chemických zbraní v Sýrii.

Plán likvidácie chemických zbraní v Sýrii potvrdila OPCW 27. septembra. Počínajúc týmto dňom musia inšpektori v priebehu 30 dní preskúmať všetky miesta, ktoré sýrske úrady deklarovali ako sklady chemických zbraní, a navštíviť aj ďalšie lokality, kde by sa podľa OPCW mohli takéto zbrane nachádzať.

Zariadenia na výrobu chemických zbraní by mali byť zlikvidované do konca novembra tohto roku a všetky chemické zbrane v prvej polovici roku 2014. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať, skladovať a rozširovať chemické zbrane. Za realizáciu rezolúcie je rovnako zodpovedná sýrska vláda, ako aj sýrska opozícia. V prípade neplnenia klauzúl rezolúcie môže BR OSN po posúdení situácie prijať odvetné opatrenia.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies