Sýria pohrozila použitím vojenskej sily na znovuzískanie Golanských výšin

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 07:16 • 2 min
Sýria pohrozila použitím vojenskej sily na znovuzískanie Golanských výšin

DAMASK - Sýrska vláda je odhodlaná znovuovládnuť Golanské výšiny, a to za použitia všetkých dostupných prostriedkov vrátane vojenských.

slovakia

left justify in out

Damask tak reagoval na dnešné vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, podľa ktorého táto strategicky významná náhorná plošina na hraniciach so Sýriou zostane navždy v rukách židovského štátu.

 

"Nikdy sme sa nezriekli odporu a sme pripravení znovu sa zmocniť Golanských výšin za použitia všetkých dostupných prostriedkov, vojenské nevynímajúc," vyhlásil námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mukdád, ktorého citoval server izraelských novín Jerusalem Post.

 

Golanské výšiny sú na základe rezolúcií OSN "okupovaným arabským územím", čo dokazuje aj prítomnosť pozorovateľskej misie OSN v oblasti, uviedol Mukdád.

 

Vyjadril tiež presvedčenie, že Netanjahuov postoj k otázke sporných výšin nebude akceptovať ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podporuje režim v Damasku, ale ani iní svetoví lídri.

 

Netanjahu na dnešnom zasadnutí svojej vlády vyhlásil, že je "najvyšší čas, aby svet konečne uznal zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami". Izraelské hranice v tejto oblasti sa už podľa neho meniť nebudú.

 

Izrael a Sýria sa o Golanské výšiny sporia takmer päť desaťročí. Izrael dobyl väčšinu tohto územia s rozlohou zhruba 1150 kilometrov štvorcových v šesťdňovej vojne v roku 1967 a anektoval ho v roku 1981.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies