Sýria podporí akékoľvek aktivity voči IS, ak sú koordinované i s jej vládou

NETKY.SK • 5 August 2015, 12:30 • 2 min
Sýria podporí akékoľvek aktivity voči IS, ak sú koordinované i s jej vládou

DAMASK - Sýria podporuje akékoľvek úsilie vedúce k porážke extrémistického Islamského štátu (IS), ak je koordinované s vládou v Damasku. Akékoľvek iné kroky by mohla považovať za narušenie svojej suverenity.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyhlásenie ministra zahraničných vecí Walída Mualima o tom dnes informovala sýrska televízia.

Mualim sa v tomto zmysle vyjadril počas návštevy v Iráne, kde sa stretol s vedením tejto krajiny, považovanej za kľúčového regionálneho spojenca Sýrie.

 

Mualim zjavne reagoval na oznámenie Spojených štátov, že spoločne so spojencami pracujú na plánoch, ktoré sa týkajú poskytovania leteckej ochrany pre skupiny americkými inštruktormi vyškolených sýrskych povstalcov, ktorí sa zapoja do bojov s IS pozdĺž hraníc s Tureckom.

 

Spojené štáty chcú týchto povstalcov chrániť pred akýmkoľvek nepriateľom, aj keby útočníkom mala byť sýrska armáda či iná povstalecká skupina. Až doteraz sa spojenci vedení USA vyhýbali stretom so sýrskou armádou, analyzuje agentúra AP.

 

Tieto plány však narazili na odpor Ruska. Jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ich v pondelok označil za kontraproduktívne a upozornil, že to komplikuje boj s terorizmom.

 

Ruská strana amerických partnerov v reakcii na ich najnovšie plány okrem iného upozornila, že doteraz sa "všetky prípady, keď americkí inštruktori na území susedných štátov školili budúcich príslušníkov oddielov opozičných síl, skončili ich prechodom na stranu extrémistov".

 

Ruský minister okrem toho pripomenul, že kým pred spustením náletov na pozície IS v Iraku si spojenci pýtali a dostali súhlas irackej vlády, od sýrskej vlády nikto súhlas nežiadal, čo Lavrov označil za neprípustné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies