Sýria obvinila USA z bombardovania civilistov

NETKY.SK • 24 Október 2017, 14:43 • 2 min
Sýria obvinila USA z bombardovania civilistov

DAMASK - Sýrska štátna televízia v utorok odvysielala správu, že vojenské lietadlá koalície riadenej Spojenými štátmi, bojujúcej proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), zbombardovali vládou kontrolovanú štvrť vo východosýrskom meste Dajr az-Zaur a zabili tam 14 civilistov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca americkej armády plukovník Ryan Dillon poprel na Twitteri túto správu a uviedol, že koalícia mesto nebombardovala od septembra. IS v súčasnosti ovláda už len malú časť Dajr az-Zauru.

 

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii informovala, že nálet podniknutý v pondelok neskoro večer usmrtil 22 ľudí. SOHR dodala, že identita vojenských lietadiel nie je zatiaľ jasná. Sýrski vojaci postupujú proti IS práve vo východnej Sýrii, pričom ich podporujú nálety Ruska.

 

Koalícia vedená Spojenými štátmi vlani bombardovala pozície sýrskej armády neďaleko mesta Dajr az-Zaur, pričom o život pripravila najmenej 62 sýrskych vojakov a ďalších vyše 100 zranila. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok na Filipínach oznámil, že Islamský štát ovláda v Sýrii len necelú pätinu územia.

 

Na vrchole moci ovládali militanti IS približne polovicu územia Sýrie, potom sa začal ich pád. Šojgu na tlačovej konferencii na Filipínach povedal, že "teroristi" ovládali pred začiatkom ruských náletov koncom roka 2015 vyše 70 percent krajiny. Rusi spustili leteckú operáciu, aby pomohli v ofenzíve sýrskeho prezidenta Bašára Asada proti militantom IS a proti opozičným silám.

 

Ruské nálety zničili viac ako 900 výcvikových táborov a veľký počet ťažkých zbraní. V posledných mesiacoch zameriava Rusko svoje úsilie na východ krajiny, kde v provincii Dajr az-Zaur, bohatej na ropu, prebieha zápas medzi sýrskymi silami podporovanými USA a vládnymi vojakmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies