Sýria obvinila USA z agresie a podpory teroristov v súvislosti s raketovým útokom

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 08:44 • 2 min
Sýria obvinila USA z agresie a podpory teroristov v súvislosti s raketovým útokom

BEJRÚT - Sýrska štátna televízia obvinila dnes Spojené štáty z aktu agresie v súvislosti s americkým raketovým útokom na leteckú základňu v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Sýrska štátna televízia priniesla informáciu o americkom útoku na vojenské ciele na území Sýrie. Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril v sýrskej televízii, uviedol, že Američania spôsobili materiálne škody na leteckej základni v strednej Sýrii. Televízia tiež informovala o bližšie nekonkretizovaných "stratách".

 

Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá základňa, vyhlásil, že americké údery majú podporiť "teroristov" bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada. Približne 60 riadených striel Tomahawk bolo odpálených v noci nadnes z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom sa stala letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP.

 

Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta. Cieľom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa, odkiaľ údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

 

Podľa prezidenta Trumpa bol raketový útok na sýrsku základňu nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Spojené štáty tiež podľa neho musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní.

 

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy sa v ostatných dňoch stupňovali varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky už vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona