Sýria nedodrží ďalší termín na likvidáciu zariadení na výrobu chemických zbraní

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 07:20 • 2 min
Sýria nedodrží ďalší termín na likvidáciu zariadení na výrobu chemických zbraní

HAAG - Sýria pravdepodobne opäť nedodrží dôležitý termín na likvidáciu svojich zariadení na výrobu chemických zbraní. Oznámila to vo štvrtok Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýria pred zástupcami OPCW deklarovala existenciu 12 zariadení na výrobu chemických zbraní, ktoré by na základe zmluvy uzavretej so Spojenými štátmi a Ruskom mala do 15. marca znefunkčniť. Damask už v súvislosti s likvidáciou svojho arzenálu chemických zbraní nedodržal niekoľko termínov uvedených v zmluve. 
      

Zariadenia na výrobu chemických zbraní mali byť zlikvidované do konca novembra 2013 a všetky chemické zbrane a zásoby chemických látok a prekurzorov v prvej polovici roku 2014. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať, skladovať a rozširovať chemické zbrane.
      

Chemické odzbrojenie Sýrie sa začalo po rusko-americkej dohode, ktorá bola dôsledkom medzinárodného pobúrenia nad chemickým útokom z 21. augusta 2013 na predmestí Damasku. Zahynuli pri ňom stovky civilistov. Sýrska opozícia a západné krajiny z tohto činu obvinili vládu prezidenta Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona